Nagyvilág

Árvíz szlovák és lengyel földön is

A Visztula átszakította a gátat, és több utcát elöntött Krakkóban; Észak-Morvaországban már apadtak a folyók, viszont a kelet-szlovákiában folyamatosan esik az eső.

Lengyelországban negyven éve a legmagasabbra, csaknem 10 méteresre nőtt a Visztula szintje Krakkóban, de reggel megkezdődött az árhullám lassú visszahúzódása. A térségben továbbra is feszült az árvízhelyzet, miután a Visztula az éjjel átszakított egy gátat. A negyedik napja tartó árvíz dél-lengyelországi halálos áldozatainak száma hatra emelkedett.

Krakkóban mintegy 500 embert menekítettek ki otthonából, további 500 pedig azzal számolhat, hogy a közeljövőben el kell hagynia lakhelyét. Egy hotelből külföldi turistákat kellett kimenekíteni. Házakat és kiskerteket is elöntött a víz. A 750 ezres város vezetése elrendelte több, az ártól fenyegetett iskola bezárását. Több száz tűzoltó és katona harcolt az ár ellen a városban.

Lengyelország kérte az Európai Unió katasztrófavédelmi gépezetének beindítását, és több tagállam máris a segítségére sietett. Varsó nagy kapacitású szivattyúkat kért a tagállamoktól. Franciaország nyolc, Németország öt szivattyút indított Lengyelországba. A várakozások szerint több más uniós tagállam is tesz hasonló felajánlásokat.

Az EU az évtized elején hozta létre katasztrófavédelmi mechanizmusának előnye a gyorsaság mellett az, hogy a lehető legjobb koordinációt biztosítja a válság elhárításában részt vevő csoportok között. Az uniós mechanizmust EU-n kívüli katasztrófáknál is igénybe vehetik.

Észak-Morvaországban elállt az eső, mérsékelten apadnak a folyók és a patakok, míg Dél-Morvaországban továbbra is árvízgondok vannak. A legnagyobb gondok Prerov városában és környékén vannak, ahol továbbra is áradnak a helyi patakok, és mintegy 1300 háztartás van áram nélkül.

Dél-Morvaországban a Morva szántóföldeket, erdőket öntött el, ugyanakkor a határ cseh oldalán nemigen veszélyeztet településeket.

A cseh kormány az állami költségvetés tartalékából összesen 100 millió koronát különített el a kártérítésekre. A Lidové Noviny című konzervatív napilap szerint az árvíz befolyásolhatja a május végi képviselőházi választások eredményét is. A régiók mindenütt szociáldemokrata ellenőrzés alatt vannak, s ha a kormányzat – konkrétan a szintén szociáldemokrata vezetés alatt álló belügyminisztérium – idejében megadja a segítséget az árvízkárosultaknak, növekedhet a párt népszerűsége. A segítség késése viszont a polgári demokratáknak kedvezne.

Délkelet-Szlovákiában az Ondava folyón, amely kedden Tőketerebes mellett átszakította a gátat, a legalacsonyabb fokúra csökkentették a készültséget. A régióban folyamatosan esik az eső, s Tőketerebesen a gátakat a tűzoltókon és az önkénteseken kívül még mintegy 140 katona is őrzi. Az árvíz sújtotta területeken főleg az ivóvíz-ellátást kellett biztosítaniuk a hatóságoknak; a Kelet-Szlovákiai Vízművek tartálykocsival szállítja a falvakba a vizet. Fontos feladatuk az is, hogy evakuáció esetén biztosítsák a személyi és a vagyonvédelmet.

A magyar határhoz közeli Ipolyszakállason és Ipolyvisken délelőtt a tűzoltóknak kellett beavatkozniuk, mert az Ipoly és a Jelsovka-patak veszélyeztette a településeket. Az Ipoly vízszintje tízéves csúcson volt. Délnyugat-Szlovákiában, Pozsonyeperjesen az árvíz miatt kiköltöztették a helyi szociális otthon 130 lakóját, mert kiöntött a Kis-Duna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik