Nagyvilág

Csontvázakra számítanak a britek

"Csontvázakra" lel az új, brit koalíciós kormány - mondta George Osborne brit pénzügyminiszter.

“Csontvázakra” lel az új, konzervatív vezetésű brit koalíciós kormány a múlt héten leköszönt munkáspárti kabinet költségvetési hagyatékának átvizsgálása során – mondta a hétfői Financial Timesnak George Osborne brit pénzügyminiszter, aki június végére új “vészköltségvetést” ígért.

“Különböző szekrényekben találunk mindenféle csontvázakat (…) az utolsó pillanatban hozott legkülönfélébb döntésekre bukkanunk” – mondta Osborne a londoni gazdasági napilapnak.

A recessziós brit gazdaság élénkítésére és a bankok megmentésére fordított csillagászati összegek békeidőben soha nem mért szintre, előzetes becslések szerint a hazai össztermék (GDP) 11,6 százalékára duzzasztották a márciussal zárult pénzügyi évben a brit államháztartási hiányt. Ez messze a legmagasabb hiány a hét vezető ipari hatalom (G7) országcsoportján belül.

A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor’s már kilátásába helyezte a lehetséges legjobb, “AAA” szintű brit államadós-osztályzat rontását az átfogó költségvetési konszolidáció elmaradása esetére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik