Nagyvilág

Putyin Kínában emlékezett

Oroszország és Kína azonos nézeteket vall a második világháború megítélésében - jelentette ki Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő szombaton este a Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel annak Moszkva melleti Novo Ogarjovó-i rezidenciáján tartott találkozón.

A kínai vezető emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években “egyes erők megpróbálják átírni a történelmet és kicsinyíteni a Szovjetunió kiemelkedő hozzájárulását a fasizmus feletti győzelemhez”, és célszerűnek mondta a történelmi igazság megvédelmezése érdekében a szorosabb egyeztetést.

Putyin azt hangsúlyozta, hogy a két ország szövetséges volt a második világháborúban és jelentősen hozzájárult a fasizmus és a japán militarizmus szétveréséhez, most pedig hatalmas munka, továbbá a nemzetközi és gazdasági kérdésekben való egyeztetés köti össze a feleket. Hu Csin-tao a második világháborúban aratott győzelem alkalmából rendezett ünnepségekre érkezett Moszkvába.

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára bejelentette, hogy az orosz kormányfő késő este fogadta Nino Burdzsanadze volt grúz parlamenti elnököt és Zurab Nogaideli volt grúz kormányfőt, mai ellenzéki vezetőket. Mindketten abból az alkalomból érkeztek Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyin lerakta egy emlékmű alapkövét. Az emlékművet ahelyett állítják fel Moszkvában, amely a grúziai Kutaisziban emlékeztetett a második világháború szovjet hadseregben elesett grúz áldozataira. Az alapkőlerakásnál politikai vandalizmusnak és az áldozatok meggyalázásának nevezte a kutaiszi emlékmű lebontását és kijelentette: Oroszország minden tekintélyét és hatását latba veti a háború történelmi igazságának megvédelmezésére.

A volt szovjet köztársaságok közül egyedül Grúzia elnökét, Miheil Szaakasvilit nem hívták meg a nagyszabású évfordulós ünnepségekre Moszkvába, mivel Grúzia és Oroszország viszonya a Dél-Oszétia körüli 2008-as fegyveres konfliktus nyomán megromlott, s azóta Moszkva ignorálja Szaakasvilit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik