Nagyvilág

Meggyilkolták Kandahár alpolgármesterét

Feltételezett lázadók meggyilkolták a dél-afganisztáni Kandahár város alpolgármesterét, amikor az egy helyi mecsetben imádkozott - közölték kedden a hatóságok.

Azizullah Jarmalt hétfő éjszaka lőtték le. A hatóságok közleménye szerint a városvezetőt pisztollyal lőtték agyon a “terroristák”. Az afgán hatóságok e minősítéssel rendszerint a kormány ellen fellázadt, vallási fanatikus muzulmán tálibokat és a velük szövetséges más csoportokat illetik.

Jarmalnak nem volt ismert befolyásos ellensége, az alpolgármester azzal foglalkozott, hogy pénzt szerezzen útépítésre és egyéb fejlesztésekre. Egy tartományi szóvivő szerint az alpolgármester megölése része annak a gyilkosságsorozatnak, amellyel a tálibok alá akarják ásni a központi kormány hatalmát: megfélemlítik a vezető köztisztviselőket, hogy mondjanak le tisztségükről, és megbüntetik az ellenszegülőket.

A Padzsvok afgán hírügynökség szerint legalább négy gyermek és egy büntetés-végrehajtási intézet dolgozója életét vesztette, miután egy NATO-alakulat hétfő este tüzet nyitott a délkelet-afganisztáni Hoszt tartományban. Egy NATO-szóvivő szerint a katonák egy gépkocsira nyitottak tüzet, amelynek vezetője nem állt meg felszólításukra, sőt megismételt figyelmeztetéseikre sem reagált. A tartományi bíróság egyik bírája közölte, hogy a lelőtt négy gyermek közül kettő az ő fia volt, akik egy röplabda mérkőzésre utaztak Gurbuz városába.

Kandahár tartomány – ennek székhelye az azonos nevű város – a tálib felkelők fellegvára. Az afgán kormányerők és a NATO-csapatok offenzívát készülnek indítani kifüstölésükre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik