Külföld

Érettségizett hóhért keres Zimbabwe

admin
admin

2010. 04. 16. 07:19

Egyre aktívabban keresnek hóhért Zimbabwéban, mert még mindig üres az ítéletvégrehajtó állása, pedig már 2004-ben nyugdíjba vonult a legutóbbi kivégző.

A börtönökben mintegy félszáz elítélt várja, hogy végrehajtsák halálos ítéletét. A foglalkoztatási feltételek között szerepel a középiskolai érettségi, szakmai gyakorlatot ugyanakkor nem követel meg az afrikai ország kormányának illetékes hivatala, amely már hirdetést is fontolóra vett az állás betöltetésére. Külön képzést viszont kap a hóhér, hogy fel tudja mérni helyesen a testsúlyt, lélektanilag is felvértezett legyen, értsen a kötelekhez, a csomózáshoz.

1980 – az ország függetlenné válása – óta 78 embert végeztek ki Zimbabwében. Az ítéletvégrehajtó munkarendje elég hektikus, akadt olyan hajnal, amikor négy halálraítéltet is fel kellett akasztani, és voltak hónapok, amikor senkit.

Zimbabwéban azonban egyre erősödnek a halálbüntetés eltörlését követelő hangok. Ráadásul 1988-ban – miután Robert Mugabe, Zimbabwe államfője találkozott a II. János Pál pápával – tíz évre felfüggesztették az akasztásokat, majd amikor letelt a moratórium, életfogytiglani börtönbüntetésre módosították a halálos ítéleteket.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.