Nagyvilág

Obama Iránt nógatja

Az Egyesült Államok továbbra is kész párbeszédet folytatni Iránnal, ám a perzsa állam kormánya ettől elzárkózik - mondta az amerikai elnök.

Barack Obama a perzsa újév 12 napos ünnepének kezdetén tette közzé gondolatait: “Washington elkötelezett az iráni nép reményteljesebb jövője mellett. Az Egyesült Államok elősegíti, hogy minél több iráni diák tanulhasson amerikai egyetemeken, és minél többen rendelkezzenek Iránban internethozzáféréssel, hogy az emberek a cenzúrától való félelem nélkül tudjanak kommunikálni egymással és a világgal” – mondta.

Obama szerint ennek ellenére az utóbbi egy év során az iráni kormány úgy döntött, inkább elszigeteli magát és – saját érdekeivel szemben – inkább a múltra összpontosít.

“Az Egyesült Államok hisz minden ember méltóságában és egy olyan nemzetközi rendben, amely az igazság irányába mutat. Hisz egy olyan jövőben, amelyben az irániak érvényesíthetik a jogaikat, teljes mértékben részt vehetnek a világgazdaságban és az ország határain túli kulturális és oktatási csereprogramokkal gazdagíthatják a világot” – fejtette ki Obama.

Azt is jelezte, hogy készen áll közvetlenül tárgyalni az iráni atomprogramról, illetve az Irán és Izrael közötti feszült viszonyról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik