Nagyvilág

Hatalmas károk a Fidzsi-szigeteken tomboló vihar után

A szigetállam miniszterelnöke közölte: a Tomas névre keresztelt ciklon házakat rombolt le, fákat tépett ki és utakat tett járhatatlanná.

Az eddig közreadott hivatalos információk szerint egy ember vesztette életét az orkánban, de a kommunikáció még mindig nem állt helyre a leginkább érintett településekkel, így a károk valódi mértékét még nem tudták megállapítani

A vihar legerősebben a szigetcsoport északi részén tombolt, ahol több település megközelíthetetlenné vált. Ezeken a településeken jelenleg is szünetel az energiaellátás, illetve a víz- és csatornaszolgáltatás. Az elzárt régiók megsegítésére a kormány ellátmánnyal megrakodott járőrhajókat küldött. Eközben az új-zélandi és az ausztrál légierő segélyszállítmányokkal, valamint a károk felmérésében való segítségnyújtással támogatják a csendes-óceáni szigeteket.

A Tomas nevű vihar 205 km/h-ás széllökésekkel csapott le a Fidzsi-szigetekre múlt hét pénteken, de egyes mérések szerint a szélsebesség esetenként elérte a 280 km/h-át is. A helyi hatóságok szerint a vihar által felkorbácsolt, 7 méteres hullámok sziklákat és korallokat hordtak az utakra, lehetetlenné téve a közlekedést. Az orkán idejére elrendelt kijárási tilalmat szerdán feloldották, de a szükségállapot még 30 napig érvényben lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik