Nagyvilág

Ismét bíróságon a leányfalui gázoló

Hétfőn folytatódik Dublinban a legfelsőbb bíróságon annak a férfinak a kiadatási tárgyalása, aki 2000 áprilisában két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun.

Francis Ciarán Tobinnak Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon. 2000. április 9-én Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyereket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt, Utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

A kiadatási tárgyalást korábban már két alkalommal elnapolták. Tobint 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte. Azt fellebbezés után 18 hónapra csökkentették. A férfi 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról.

A magyar kiadatási kérelmet az ír legfelsőbb bíróság egyszer már elutasította, azzal az indokkal, hogy Tobin “jogszerűen” hagyta el Magyarországot, még a magyar bíróság ítélethozatala előtt, és “nem már megszületett ítélet végrehajtása elől menekült el” onnan, így kiadatása nem rendelhető el.

Azóta azonban változtak a kiadatást szabályozó ír törvények, és Tobint tavaly novemberben – a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján – Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik