Nagyvilág

Teszt lehet az afganisztáni harc

A NATO beszámolója szerint hatékony az afganisztáni tálibok ellen indított hadművelet és a megtámadt taromány 70 százalékát már megtisztították a lázadóktól. A nyugati titkosszolgálatok illetékesei szerint ez még csak a kezdet.

A NATO csapatok tájékoztatása szerint hatékony az eddigi legnagyobb hadművelet, amit az afganisztáni tálibok ellen indítottak szombat hajnalban.

Az afgán szövetségesek pedig azt mondták, hogy a megtámadott Hilmand tartomány hetven százalékát már megtisztították a lázadóktól – tudósít a BBC. Egyes jelentések szerint egy tálib vezető pedig úgy nyilatkozott, hogy az emberei a lakosság kímélése érdekében visszavonulnak.

Hamid Karzai afgán elnök szokatlan módon előzetesen hozzájárulását adta a katonai akcióhoz és felhívással fordult a tálibokhoz, hogy “használják ki az alkalmat”, és tegyék le a fegyvert. Nemrégiben még pénzt és munkalehetőséget is ajánlott nekik, ezért cserébe.

A Mustarak azaz “Együtt” kódnevű művelet színtere a vallási fanatikus tálibok egyik fellegvára, egyszersmind az ópiumtermelés egyik központja, Mardzsa város és környéke. A cél megtisztítani a Kabultól 150 kilométernyire, délnyugatra fekvő területet a kormányellenes lázadóktól.

Megfigyelők és nyugati titkosszolgálatok illetékesei szerint – miután Mardzsa csak egy a tálibok dél-afganisztáni erősségei közül – a mostani offenzíva a lázadókkal szembeni új amerikai stratégia első tesztje lehet.

A NATO szeretne a harcok befejeződése után gyors ütemben segélyt eljuttatni a városba és környékére, és helyreállítani a közszolgáltatásokat, mert ez döntő fontosságú abból a szempontból, hogy megakadályozzák a tálibok visszaszivárgását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik