Nagyvilág

Obama: eljött az ideje valami újnak

Barack Obama amerikai elnök szerda esti évértékelő beszédében a különbségeken való felülemelkedésre, a "politika zsibbasztó súlyának legyőzésére" kérte a kongresszus tagjait, hogy összefoghassanak Amerika problémáinak megoldására.

“Nehézségeink ellenére az unió erős, nem adjuk fel és nem állunk meg, nem engedjük, hogy a félelem és az ellentétek megtörjék szellemünket” – fogalmazott élő adásban közvetített beszédében, amelyben kijelölte a következő egy év kormányzati céljait, törekvéseit. Hetvenöt percig beszélt.

“Ahelyett, hogy megvívnánk ugyanazokat a fárasztó harcokat, amelyek évtizedek óta uralják Washingtont, eljött az ideje valami újnak, próbáljuk ki a józan észt” – fogalmazott. Beszédét sokszor nagy tapssal, felállva fogadták a képviselők és szenátorok, de legtöbb esetben csak a demokrata szárny fejezte ki tetszését.

A kormány mindent megtesz azért, hogy mozgásba lendítse a gazdaságot, munkahelyeket teremtsen és segítsen a középosztálynak – sorolta legfőbb üzenetei között az elnök. Beszédében annak szentelte a legnagyobb teret, hogy miként képzeli el a gazdaság fellendítését.

Az elnök adókönnyítést javasolt például azoknak a kisvállalatoknak, amelyek új dolgozókat vesznek fel vagy bért emelnek. Közölte, a gazdaságösztönző csomagnak köszönhetően idén másfél millióval bővül a munkahelyek száma.

Ígéretet tett, nem adja fel azt a törekvését, hogy javítson az egészségügyi ellátáson és felhívta a kongresszust, álljon mellé ebben. “Ne adják fel, ne most, amikor ilyen közel vagyunk, hajtsuk végre (a reformot)” – hangoztatta.

Mint mondta, kormánya az első évben több kudarcon ment keresztül, sok esetben megérdemelten. Saját hibájának nevezte, hogy nem magyarázta el világosabban egészségügyi reformelképzeléseit.

A pénzügyi reformot illetően világossá tette, hogy nem a bankok megbüntetése a célja, hanem a gazdaság védelme, átláthatóbbá tétele. Közölte, nem fog aláírni gyenge törvényt, olyant, amely nem tartalmaz valódi reformot.

Afganisztán kapcsán kijelentette: nehéz napok következnek még, de továbbra is bízik a sikerben, és 2011 júliusában megkezdődhet a csapatok hazatérése. Megerősítette elhatározását, hogy a harcoló amerikai csapatokat idén augusztus végéig kivonják Irakból. Arra is kitért, hogy Irán vezetőinek súlyosabb következményekkel kell szembenézniük, ha nem teljesítik nemzetközi kötelezettségeiket.

A republikánusok “válaszát” Bob McDonnell, Virginia állam kormányzója mondta el. Egyebek között bírálta Obama egészségügyi reformját, elfogadhatatlannak mondta, hogy minden tízedik amerikai munkanélküli, és kritizálta a demokrata kormányt a fenntarthatatlan mértékű adósság miatt. “Eredményeket akarunk, nem beszédeket, együttműködést, nem pártosságot” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik