Nagyvilág

Medvegyev csak az ameriaiakkal ratifikál

Ha Amerika nem írja alá az új START-szerződést, Oroszország sem fogja - mondta az elnök, aki attól fél, megismétlődik a szovjet példa.

Az új START-szerződés ratifikálási folyamatának párhuzamosnak kell lennie Oroszországban és az Egyesült Államokban, minden más helyzet megengedhetetlen – jelentette ki szombaton Dmitrij Medvegyev orosz elnök szombaton Zavidovóban, egy Moszkva melletti rezidencián.

Az orosz államfő – az állami duma, az orosz törvényhozás frakcióvezetőivel találkozva – úgy fogalmazott, hogy “paritásos dologról van szó”, s ebben mindkét ország érdekelt. Medvegyev szerint megengedhetetlen egy olyan helyzet kialakulása, mint amilyenre a szovjet korszakban volt példa, amikor “a Szovjetunió ratifikálta ezeket a dokumentumokat, az Egyesült Államok pedig ezt nem tette meg”.

Medvegyev úgy fogalmazott az új START-szerződésről folyó orosz-amerikai tárgyalások kapcsán, hogy “elég komolyat léptünk előre, eléggé jelentős mértékben egyeztettük álláspontjainkat”. “Az orosz-amerikai tárgyalások összetetten alakulnak, de összességüket tekintve számos témában sikerült megállapodni az amerikaiakkal” – mondta az orosz elnök, aki ezt a párbeszédet “összetetetnek, de nem rossz perspektívákkal rendelkezőnek” minősítette.

Medvegyev szerint logikus dolog egyeztetni a duma frakcióvezetőivel arról, milyen irányban haladjon az együttműködés az Egyesült Államokkal és más országokkal (a START kérdésében). “Vagy együtt ratifikáljuk a (START-)szerződést, vagy erre a folyamatra nem kerül sor, s ezt amerikai partnereinknek is tudniuk kell” – hangsúlyozta az orosz elnök, hozzáfűzve: “a törvénykezési folyamatokat illetően a ratifikációs eljárások és a megfelelő dokumentumok szinkronban tartásából kell kiindulnunk”.

Az orosz és az amerikai fél már több mint hat hónapja egyeztet a tavaly december 5-én hatályát vesztett START-szerződést felváltó új megállapodásról, s eredetileg azt tervezték, hogy még 2009 végéig tető alá hozzák a hadászati támadófegyvereket tovább korlátozó új szerződést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik