Nagyvilág

Készül a hatezredik Airbus repülőgép

Hamarosan átadják a hatezredik Airbust. A történelmi légi jármű egy A380 típusú óriás lesz, a világ legnagyobb utasszállító repülőgép típusának egy példánya, amelyet a dubaji Emirates légitársaságnak szállítanak le a jövő héten hétfőn.

A hatezredik Airbust így a nyugat-európai EADS csoporthoz tartozó gyártó első gépének első berepülését követő 37. év 82. napján adják át. A kétszintes, több mint 800 utas szállítására képes repülő az összesen 58 darab A380-ast rendelő Emirates óriásgép-flottájának a 25. darabja lesz. Az Airbus Hamburg melletti üzemében készül.

Az első Airbus – egy A300-as, amelyet a Toulouse-i üzemben gyártottak – 1972. október 28-án szállt fel először. Két évvel később aztán az Air France üzembe állította az akkor még csak 4 éves cég gyártmányait, amivel megkezdődött a nyugat-európai ipar egyik legfényesebb sikertörténete.

A hetvenes években még nem ment jól az üzlet, volt olyan év is, amikor mindössze egy repülőt adott el a társaság, és az ezredik Airbus 19 év múlva, 1993-ban kelt el. Ezt követően egyre gyorsabb ütemben bővült a rendelésállomány: a kétezredik darabot 1999-ben adták el, a háromezredik pedig 2002-ben talált gazdára. A négyezres határt 2005-ben érte el a cég, és az ötezredik Airbust 2007. december 14-én vette át a megrendelő, a Quantas ausztrál légitársaság.

Az Airbus 30 év alatt vált az iparág meghatározó, 50 százalék körüli részesedéssel rendelkező szereplőjévé és 2001 óta rendre maga mögé utasítja a legnagyobb riválist, az amerikai Boeinget. Tavaly minden korábbinál többet, összesen 498 Airbust szállítottak le a megrendelőknek, és a cég a legnagyobb európai multinacionális társasággá növekedett.

Jelenleg 52 ezer embert foglalkoztat, és több mint 3500 repülőgép gyártására van megrendelése, ami azt jelenti, hogy a következő hét évre biztosított az alkalmazottak munkahelye – írta csütörtöki összeállításában a dpa német hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik