Nagyvilág

Viszályt szít az egyiptomi fal

Viszályt szít az iszlám teológusok között az egyiptomi fal, amit azért épitettek, hogy lezárja a csempészalagutakat. Ugyanis az iszlám radikálisok szerint a létesítmény ellentétes a Korán szellemével.

Megosztja a muszlimokat a gázai határon épített acélfal, amivel az egyiptomi hatóságok a csempészalagutakat szeretnék lezárni. Egyes radikális iszlám teológusok szerint építmény ellentétes a Korán szellemével, a mérsékelt papok szerint viszont nem – számol be a The Jerusalem Post.

A tekintélyes Al-Azhar Egyetem Iszlám Tanulmányok Intézete fatvában, azaz iszlám vallási útmutatásban fejtette ki, hogy a fal nem ellentétes a Koránnal. Ez t sokan bírálták, mert árulónak és az Egyesült Államok, illetve Izrael csatlósának tekintik Egyiptomot az intézkedés miatt.

Mérsékelt politológus szerint a falat nem szabadna vallási kérdésnek tekinteni, ám Egyiptomban – csakúgy, mint általában az arab világ országaiban – nem történt meg az állam és az egyház szétválasztása, így a demagóg politikusok minden politikai kérdést vallási köntösbe bújtatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik