Nagyvilág

Csökken az USA hadi arzenálja

Az Egyesült Államok hamarosan csökkenteni fogja nukleáris hadierejét, mert ebben állapodtak meg Oroszországgal. Ezáltal 30 milliárd dollárt spórolhatnak, de már most óriási vitákba keverednek arról, hogy melyik fegyvernemből iktassanak ki atomtölteteket. Úgy tűnik, hogy a légierő lehet a leszerelés legnagyobb vesztese

Az amerikai elnök egy Moszkvával kötött megállapodása értelmében hamarosan csökkenteni fogja az Egyesült Államok atomtölteteinek számát. Bár Obama és Medvegyev, orosz elnök egyelőre csak szándéknyilatkozatot tett, a hadseregben máris vitatkoznak arról, hogy melyik fegyvernemben van legkevésbé szükség az arzenálra. Egyelőre úgy tűnik, hogy a légierő lehet a leszerelés legnagyobb vesztese – állítja a The Boston Globe.

Szakértők szerint az USA-nak stratégiai szempontból leginkább a tengeralattjárókon elhelyezett atomtöltetek fontosak, mert azok gyakorlatilag kifürkészhetetlenek, és a világ bármely pontján bevethetők. Úgy vélik, hogy a hidegháború után nincs esély arra, hogy totális atomháború legyen, ezért hagyományos atombombákr sincs szükség.

Ezért azt tervezik, hogy a jelenleg 114 atombomba hordozására alkalmas repülők mindegyikét leszerelik. A légierő teljes felszámolást ellenzők azzal érvelhetnek, hogy a bombázóknak elrettentő ereje lehet – például Irán vagy Észak-Korea ellenében. A The Boston Globe megjegyzi, hogy a föld alá rejtett búvóhelyek felszámolására csak a repülőgépek alkalmasak.

A javaslat értelmében akár 1000 alá csökkenhet az amerikai nukleáris robbanófejek száma, ami évente 30 milliárd dollár megtakarítással járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik