Nagyvilág

Szeptemberig kivonulnak az amerikaiak Irakból

Az Irakban állomásozó amerikai haderő parancsnoka arra számít, hogy az iraki parlamenti választások elhalasztása nem lassítja le a harcoló csapatok kivonását, a katonák a terveknek megfelelően augusztus végéig hazatérnek.

Ray Odierno tábornok nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az általa kidolgozott menetrend nagyon rugalmas, már elkészítésekor számított a választás időpontjának eltolódására.

Irakban jelenleg mintegy 115 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot. Az idén január 16-ról március 7-re halasztott választásig mintegy 15 ezer fő hagyja el az országot, majd az események fényében dönt arról a tábornok, hogy a terveknek megfelelően folytatódhat-e a csapatkivonás.

Amennyiben 60 nappal a parlamenti választás után Odierno tábornok úgy ítéli meg, hogy az országban stabil a helyzet, megkezdődik a harcoló alakulatok hazavezénylése. Augusztus 31. után mintegy 50 ezer amerikai katona marad Irakban, de az ő megbízatásuk olyan feladatokra szól majd, mint például az iraki biztonsági erők kiképzése.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért van szükség százezer amerikai katona iraki jelenlétére a márciusi szavazás idején, miközben a biztonsági helyzet jelentősen javult, a tábornok kijelentette, hogy ez pszichológiai és fizikai támogatást is jelent Irak számára.

Kiemelte, hogy álláspontja szerint ez az eddigi legfontosabb választás. Mivel várhatóan egyetlen párt vagy politikai tömörülés sem szerez abszolút többséget, a tábornok arra számít, hogy elhúzódnak majd a kormányalakítási tárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik