Nagyvilág

Úrándúsítókat fejleszt Irán

Csak áramtermelés a célja Irán szerint az új generációs dúsítók előállításának. Húsz üzem megépítése a cél.

Iránban az urándúsító centrifugák új nemzedékének előállítása folyik, és azokat a tervek szerint 2011 márciusáig üzembe helyezik – közölte az iráni atomenergia-ügynökség vezetője pénteken a Farsz hírügynökséggel.

“IR3 és IR4 centrifugák új generációját állítjuk elő – mondta Ali Akbar Szalehi. – Úgy tervezzük, hogy 2011-ben már használni fogjuk azokat, a problémák és hiányosságok kiküszöbölése után. Már több mint 6 ezer működő centrifugánk van.”

Irán vitában áll a Nyugattal atomprogramja miatt, amely az Egyesült Államoknak és európai szövetségeseinek az aggodalma szerint atomfegyver előállítására irányul. A világ ötödik legnagyobb olajexportőre azt hangoztatja, hogy a program kizárólag áramtermelésre szolgál, aminek köszönhetően még több földgázt és olajat exportálhat majd.

Az iszlám köztársaság októberben jelentette be azt a tervét, hogy gyorsabb urándúsító centrifugák új nemzedékét akarja használni a külvilág által nemrég felfedezett kúmi urándúsítóban. Nukleáris szakértők szerint a centrifugák új modelljével megkétszerezhető vagy akár megháromszorozható a termelés.

Szalehi december elején közölte: az országnak húsz új urándúsító üzemre van szüksége ahhoz, hogy elegendő fűtőanyagot tudjon termelni atomreaktorai számára. Nem sokkal később a teheráni kormány jóváhagyta tíz ilyen üzem létesítésének tervét, válaszul a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) elítélő határozatára. A NAÜ azért marasztalta el novemberben Iránt, mert titokban felépítette második urándúsító üzemét Kúm (Kom) városa mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik