Külföld

Rajtaütöttek a Fülöp-szigeteki tömeggyilkoson

admin
admin

2009. 12. 05. 08:55

A novemberi politikai tömeggyilkosság után úgy határozott a Fülöp-szigeteki elnök, hogy rögtönítélő bíráskodással fognak dönteni a vádlottak sorsáról - tudósított a BBC.

Statáriumot hirdetett ki a Fülöp-szigeteki elnök a további erőszak megakadályozására a Maguindanao tartományban, ahol novemberben politikai tömeggyilkosságot követtek el. Gloria Macapagal Arroyo államfő, akinek egyik szövetségesét vádolják a rémtett elkövetésével, azért döntött így, mert az áldozatok hozzátartozói felszólították rá.

Az is sürgette, hogy őrizetbe vették a gyilkossággal vádolt, ifjabb Andal Ampatuan polgármestert és ezért gyülekezni kezdtek a hozzá hű fegyveres csoportok, annak ellenére, hogy a katonák nagy mennyiségű fegyvert és lőszert foglaltak le a befolyásos
Amputan klán tagjainak házaiban tartott razziák során.

Amputant 25 gyilkossággal vádolják, a határozat szerint elbírálásáról a rögtönítélő katonai bíróság fog dönteni.

A Fülöp-szigetek egyik déli falujában november 23-án fegyveresek támadtak egy gépkocsioszlopra, amelyben a helyi hatalmat birtokló Ampatuan-klánnal szemben a jövő évi kormányzóválasztáson indulni kívánó politikus felesége, nővérei és más családtagjai utaztak, ügyvédek és újságírók kíséretében. Az út mellett később 57 lemészárolt ember holttestét találták meg.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.