Nagyvilág

Veszélyes vidékre érkezett a dalai láma

Kína tiltakozása ellenére a dalai láma ötnapos látogatásra érkezett India Tibettel határos északkeleti tartományába, hogy együtt imádkozzon buddhista zarándokokkal, és tanítsa őket. A hatóságok szerint 25 ezer buddhista hívőt vonz az esemény.

A helyi televízió is közvetítette, amint a dalai láma buddhista szerzetesek kíséretében egy kolostorba látogatott, miközben falusiak ezrei várták a hidegben, hogy megpillanthassák. Néhányukkal mosolyogva elbeszélgetett

Az északkelet-indiai szövetségi állam, Arunácsal Prades régóta okoz feszültséget Kína és India között. Peking szerint egy része Kínához tartozik, India viszont azt állítja, hogy Kína 38 ezer négyzetkilométernyi területet foglalt el területéből. A kínai külügyi szóvivő nemrég kijelentette, hogy Kína álláspontja változatlan a kérdésben.

A kínai kormány szeparatista törekvésekkel vádolja az indiai száműzetésben élő tibeti vallási vezetőt, India viszont azt hangsúlyozza, hogy a dalai láma az ő vendége, és az ország bármely részébe ellátogathat.

A dalai láma meglepetését fejezte ki és arra emlékeztetett, hogy 1962-es rövid indiai-kínai határháború után, Kína egyoldalú tűzszünetet hirdetett, és kivonta csapatait a határtérségből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik