Nagyvilág

Sarkozy is bontotta a berlini falat

Nicolas Sarkozy francia miniszterelnök a Facebook közösségi portálon számolt be arról, hogy húsz évvel ezelőtt részt vett a berlini fal lebontásában.

A francia elnök egy színes fotót is csatolt a beszámolója mellé, amin az akkori jobboldali RPR párt 34 éves helyettes főtitkára kezében vésővel látható a falnál.

“November 9-én reggel hallgatjuk a Berlinből érkező híreket, amelyekből úgy tűnik, hogy változások történnek Németország megosztott fővárosában. Alain Juppével (a párt vezetőjével, későbbi kormányfővel) úgy döntünk, hogy részt veszünk a várható eseményen … Nyugat-Berlinbe érkezve a Brandenburgi kapuhoz sietünk, ahol már lelkes tömeg gyülekezett a fal megnyitásának hírére” – írta a francia elnök, aki a tömegben véletlenül meglátott egy “fiatal képviselőt”, Francois Fillont. Sarkozy 18 évvel később őt nevezte ki kormányfőjének.

“Elindultunk a Checkpoint Charlie-hoz, hogy átmenjünk a város keleti oldalára, ahol aztán néhány csákányütést mérhettünk” a falba – tette hozzá a francia államfő.
“Körülöttünk családok gyülekeztek a beton lebontására. Volt aki, odajött, és az érzéseiről, új elképzeléseiről beszélt, megosztotta velük, mit is érzett amiatt, hogy évtizedeken át el voltak választva egymástól. Az éjszaka általános lelkesedésben telt: a német nép egymásra találása a hidegháború végét és a nagy szabadság korszakának kezdetét jelentette Európában” – fogalmazott Sarkozy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik