Nagyvilág

14 éve ölték meg Rabint

Jichák Rabin izraeli kormányfő meggyilkolásának 14. évfordulójáról emlékeztek meg csütörtökön a politikus sírjánál, a parlamentben, iskolákban és közösségi központokban Izrael-szerte.

Rabint egy szélsőséges zsidó fiatalember lőtte le 1995. november 4-én, mert ellenezte a miniszterelnök békepolitikáját. Jigal Amirt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és máig sem bánta meg tettét.

A jeruzsálemi sírnál tartott állami megemlékezésen Rabin családtagjain kívül részt vett Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Simon Peresz államfő, valamint George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja is, aki újabb tárgyalásokra érkezett az izraeli fővárosba.

“Jichák nagysága vezetési stílusának őszinteségében rejlett háborúban és békében egyaránt – mondta Peresz, aki Rabin külügyminisztere volt, és aki a gyilkosság után követte őt a kormányfői székben. – Büszke vagyok arra, amit Jichák vezetése alatt elértünk közös utunkon, még ha a munkát nem végeztük is el.” Netanjahu kijelentette, hogy “Rabin az izraeli harcosok egységének jelképe volt”.

Az évfordulóról a zsidó holdév szerint emlékeznek meg. Szombaton emlékgyűlést tartanak azon a tel-avivi téren, ahol Rabint egy békegyűlés után lelőtték. A tér azóta a meggyilkolt miniszterelnök nevét viseli.

Az izraeli média szerint Barack Obama amerikai elnök előre felvett beszédet mond, amelyben felszólítja az izraelieket, hogy emlékezzenek Rabin békeörökségére.

Obama megbízottja, Mitchell csütörtökön érkezett ismét Jeruzsálembe – kinevezése óta immár tizedszer -, hogy megkísérelje újraindítani a békefolyamatot. Csütörtökön Ehud Barak védelmi miniszterrel, pénteken pedig Benjámin Netanjahuval tárgyal. Egyelőre nem tudni, mikor találkozik a palesztin vezetőkkel.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a hét végén utazik a Közel-Keletre, s Netanjahuval és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyal majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik