Külföld

Pedofil fotók egy püspök laptopján

admin
admin

2009. 10. 01. 12:32

Lemondott tisztéről egy kanadai római katolikus püspök, miután kiderült róla, hogy laptopjában pedofil témájú felvételeket tárolt.

Raymond Lahey 2003 óta állt a keleti partvidéken lévő új-skóciai Antigonish egyházmegyéjének élén. Szeptember 15-én külföldről tért haza. Az ottawai repülőtér biztonsági szolgálatának emberei szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezve átvizsgálták a főpap hordozható számítógépét, amely az inkriminált fotókat tartalmazta. A laptopot további vizsgálatra elkobozták, a püspök ellen pedig szeptember 25-én bűnvádi eljárást indítottak tiltott gyermekpornó-felvételek birtoklásáért. Elfogatóparancsot is kiadtak ellene, de ezt az intézkedést még nem hajtották végre.

A rendkívül kínos helyzetbe került 69 éves püspök szombaton kérte a pápát, hogy mentse fel őt az egyházmegye vezetőjének tisztéből. XVI. Benedek eleget tett a kérésnek. Híveinek írt levelében Lahey személyes indokokkal magyarázta távozási szándékát, a laptopjában tárolt felvételek miatti eljárásról nem tett említést.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.