Nagyvilág

Kadhafi felszámolná Svájcot

A líbiai forradalom vezetője indítványt nyújtott be az ENSZ Közgyűléséhez, azt kérve, hogy a világszervezet számolja fel Svájcot - értesült a svájci televízió.

Az értesülés szerint Moammer Kadhafi már a júliusban Olaszországban rendezett G8-csúcstalálkozón is hangoztatta a fenti követelést.

Ennek értelmében az alpesi ország területét feldarabolnák, és a vele szomszédos államok között osztanák szét – idézte csütörtökön a svájci parlament külügyi bizottságának alelnöke a tripoli terveket. Egy éven át Líbia elnököl az ENSZ Közgyűlésében.

Bern és Tripoli megromlott viszonyának a hátterében két svájci üzletember sorsa áll, akiket már több mint egy éve nem engednek kiutazni Líbiából. Az arab állam hatóságai azzal vádolják őket, hogy megsértették a vízumokra vonatkozó előírásokat.

Tavaly viszont Kadhafi egyik fia és annak a felesége került kényelmetlen helyzetbe Svájcban. A hatóságok napokon át nem engedélyezték számukra az ország elhagyását, miután kitudódott, hogy szállodájukban bántalmaztak több alkalmazottat. Végül a líbiai pár félmillió svájci frank óvadék ellenében utazhatott el Svájcból. Miután vitatták a bántalmazás tényét, kiutazáskor visszakapták az óvadékot.

A zürichi Tages-Anzeiger című újság úgy tudja, hogy Tripoli több százezer dollár óvadékot követel a két üzletember szabadon engedéséért. Kormányforrásból ezt egyelőre nem erősítették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik