Nagyvilág

Rakétát lőttek ki az oroszok

Sikeres rakétakísérletet hajtott végre hétfőn az orosz hadsereg: hadászati rakétát indított egy tengeralattjáróról, és a kijelölt célt eltalálták- jelentette be Dmitrij Medvegyev államfő.

Medvegyev a Fekete-tenger melletti Szocsiban, az orosz haditengerészet tagjaival találkozva jelentette be a sikeres kísérletet.

Az orosz államfő nem közölte, hogy milyen típusú ballisztikus rakétát és honnan lőttek fel, s azt sem, hogy hol volt a kijelölt célterület.

Az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumban úgy értesült, hogy a rakéták élettartamának meghosszabbításával kapcsolatos kísérletet hajtottak végre, s nem az utóbbi években többször kipróbált, új fejlesztésű Bulava (Buzogány) rakétával hajtottak végre kísérletet.

Az orosz hadsereg 2005 óta kísérletezik a nyolcezer kilométer hatótávolságú Bulavával, s több próbálkozása kudarcot vallott.
A RIA-Novosztyi hírügynökség a védelmi tárcánál úgy értesült, hogy az orosz Északi Flotta egyik 667 (BDRM) osztályú tengeralattjárójáról – NATO-kódjele Delta-4 – lőttek fel egy RSZM-54, Szinyeva (magyarul: Kékség, NATO-kódjele SS-N-23 Skiff) típusú rakétát.

A harmadik generációs Szinyeva rakétákat 2007 júliusában állították hadrendbe a RIA-Novosztyi szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik