Nagyvilág

Obama: az afrikaiak vegyék kezükbe sorsukat!

Az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke szombaton Ghánában sürgette az afrikaiakat, hogy az antidemokratikus módszerek, valamint a konfliktusok és a betegségek elleni küzdelemmel vegyék kezükbe saját sorsukat; s biztosította őket, hogy az Egyesült Államok támogatja majd ezt a hatalmas vállalkozást.

Barack Obama mostani külföldi körútjának utolsó állomásán felszólította az afrikaiakat: immár ne az egykori gyarmatosítást hozzák fel magyarázatként a háborúkra, a betegségekre, az elmaradottságra, az antidemokratikus módszerekre és a korrupcióra ezen a – mint mondta – “ígéretekkel teli” kontinensen. “Önök igenis legyőzhetik a betegségeket, véget vethetnek a konfliktusoknak, alapvetően megváltoztathatják a dolgok menetét. Igen, Önök képesek erre” – szögezte le a ghánai törvényhozók előtt mondott, nagy ünnepléssel fogadott beszédében.

“Ez azonban csak akkor lehetséges, ha vállalják a felelősséget saját jövőjükért. Ez nem lesz könnyű. Ehhez időre és erőfeszítésekre van szükség. Azt azonban megígérhetem: Amerika minden szakaszban Önök mellett lesz mint partner és mint barát” – tette hozzá.

A kenyai apától származó Obama a törvényhozásban kitért arra is, hogy ereiben “afrikai vér” folyik. Ezért pontosan tudja, hogy mit tett a gyarmatosítás Afrikával. “Könnyű azonban másra mutogatni” – tette hozzá. “Nem a Nyugat a felelős a zimbabwei gazdaság utóbbi évtizedekben végbement lerombolásáért vagy a háborúkért, ahol gyerekeket soroznak be katonának” – emelte ki.

Az amerikai elnök, aki a demokratikus átmenet és a gazdasági sikerek ritka afrikai példájaként választotta körútja utolsó állomásának Ghánát, felszólította az afrikaiakat, hogy vegyék át a jó kormányzás szabályait és hagyjanak fel a brutális kormányváltások gyakorlatával, mert “Afrikának nem erős kezű politikusok, hanem erős intézmények kellenek”. Jelezte azt is, hogy a haladás amerikai támogatása a demokratikus játékszabályok betartásától függ majd.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a korábbi patrónusi viszony helyett partnerséget kínál Afrikának. Ígéretet tett arra, hogy Washington – az afrikai egészségügyi rendszer megszilárdításával – a továbbiakban is támogatni fogja a betegségek elleni küzdelmet, mert a földrészen “még mindig túl sok ember hal meg gyógyítható kórokban”.

Szólt arról is, hogy a dárfúri “népirtás” és a terrorizmus terjedése Szomáliában nemzetközi választ igényel, egyúttal egy olyan erős “regionális biztonsági építmény” létrehozására buzdított, “amely szükség esetén képes egy hatékony nemzetközi erő felállítására”. “Akkor az Egyesült Államok diplomáciai, technikai és logisztikai támogatást nyújt majd és támogatni fogja a háborús bűnösök felelősségre vonását” – toldotta meg.

Nyomatékosan bírálta a sok afrikai országban elburjánzott korrupciót is. “Egyetlen ország sem érheti el a jólétet, ha vezetője arra használja fel a gazdaságot, hogy személyes gazdagságát gyarapítsa, vagy ha a rendőrséget megvehetik a drogterjesztők”.

A törvényhozásban elmondott beszéde után Obama felkeresett egy amerikai pénzből működő maláriakórházat, majd feleségével, aki maga is egykori rabszolgák leszármazottja, ellátogatott abba a tengerparti erődítménybe, ahonnan évszázadokon át útnak indították a rabszolgákat Európába, Amerikába és a Karib-szigetekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik