Külföld

Lajcák nem démonizálná a szlovák-magyar viszonyt

admin
admin

2009. 06. 26. 17:34

A szlovák külügyminiszter szerint Pozsonynak nincs szüksége semmiféle különleges intézményre ahhoz, hogy megoldja a Magyarországgal fennálló nézetkülönbségeket, elég kihasználni az alapszerződés nyújtotta lehetőségeket.

“Szlovákia és Magyarország kapcsolatai szövetségesek kapcsolatai, a néhány vitatott kérdést párbeszéddel oldják meg. Nem kívánom ezeket a kapcsolatokat démonizálni” – jelentette ki Miroslav Lajcák a francia-szlovák kereskedelmi kamara tagjaival találkozva pénteken Pozsonyban.

Megjegyezte: a szlovák-magyar alapszerződés alapján 12 kormányközi vegyes bizottság létesült, amelyek feladata a felmerülő problémák megoldása. “Megfelelő törvényi keret áll rendelkezésünkre az együttműködés fejlesztéséhez. Kapcsolataink semmi rendkívülit nem igényelnek” – szögezte le a szlovák diplomácia vezetője.

Nem szivárognak át

Lajcák megállapította, hogy a Szlovákia és Magyarország kapcsolatában meglévő kétoldalú ellentétek nem szivárognak át a visegrádi csoport (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) együttműködésébe.

“Talán teljes mértékben nem is tudatosítjuk, hogy a visegrádi négyes milyen nagyszerű példája az informális regionális együttműködésnek” – hangsúlyozta a miniszter.

Gyanakvás

A szlovák külpolitika célkitűzéseiről szólva megerősítette, hogy Pozsony továbbra is nagy figyelmet kíván szentelni a nyugat-balkáni régiónak. Nagyra értékelte az Európai Unió keleti partnerségi programját, megjegyezvén, hogy Moszkva gyanakvással tekint erre az együttműködésre.

Lajcák kifejtette: Oroszországgal szemben türelemre van szükség, hosszú távon Moszkvának is érdeke a stratégiai partneri együttműködés az Európai Unióval.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.