Nagyvilág

Európa bekeményített Iránnal szemben

Ahogy az iráni elnökválasztás utáni válság mélyül, Európa, szokatlan módon, lényegesen keményebb hangot üt meg Irán vallási vezetőivel szemben, mint az Obama-kormány - állapította meg pénteken a The Wall Street Journal.

A konzervatív újság több más sajtóorgánumhoz hasonlóan rámutatott: a republikánus vezetők és demokráciapárti aktivisták dühödten követelik, hogy Barack Obama elnök határozottabb hangon támogassa a választási eredmény, Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása ellen tiltakozó mozgalmat a perzsa államban.

A lap megjegyezte: Amerika és Európa ilyen szereposztása szokatlan fordulat az előző évekhez képest. A világ ugyanis nem az Egyesült Államok “viszonylag passzív hangjához” szokott hozzá, sem pedig ahhoz, hogy az Európai Unió legyen Irán leghangosabb bírálója.

Az Iránnal kapcsolatos diplomáciában jártas szakértők szerint az ez új felállás hatékonyabb, mivel az Iránhoz jelentős diplomáciai és gazdasági kapcsolatokkal kötődő európai államok kritikáját az ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah sokkal kevésbé lesz képes elhárítani, mintha egy amerikai bírálatot. Az Obama-kormány visszafogott hangneme ezenkívül megfosztja a teheráni vezetőket attól, hogy az amerikai kártyát kijátsszák a reformista mozgalom ellenében, jóllehet már elhangzott olyan vád, hogy a békétlenséget az Egyesült Államok szítja.

A USA Today is arról írt, hogy az Iránnal kapcsolatos óvatos nyilatkozatai miatt éles támadások érik Obama elnököt. John McCain volt republikánus elnökjelölt és mások azt állítják, Amerika elszalasztja a lehetőséget a militáns iszlamista teheráni rezsim elszigetelésére. A lapnak nyilatkozó Suzanne Maloney Irán-szakértő viszont rámutatott: ha Obama erősebb szavakat használna, akkor azt Teherán kihasználná, Amerika bábjainak állítaná be Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelölt híveit.

Védelmébe vette Obama körültekintő magatartását John Kerry volt demokrata párti elnökjelölt is, aki szerint a McCain által követelt agresszívabb amerikai fellépést az iráni vallási vezetők bizonyosan saját helyzetük erősítésére használnák fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik