Nagyvilág

Iránban tilos a tüntetés

Az iráni belügyminisztérium betiltott minden olyan tüntetést, amelyet az ellenzék elnökjelöltje, Mir Hoszein Muszavi mellett terveztek hétfőre. Az Amnesty International tiltakozik az intézkedések ellen.

Mint a minisztérium sajtószolgálata közölte, nem adtak ki a hétfői napra engedélyt egyetlen felvonulásra vagy gyűlésre sem, minden ilyen megmozdulást betiltottak.

A határozatot a teheráni hatóságok azután hozták, hogy Muszavi vasárnap engedélyért folyamodott egy hétfői békés tüntetés megtartására, amelyen hívei tiltakoztak volna az elnökválasztás eredménye ellen. Az ellenzék azzal vádolja a hatalmat, hogy meghamisította a pénteki voksolás eredményét, és így hozták ki nagy többséggel győztesnek már az első forduló után az eddigi elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot. Ennek értelmében Ahmadinezsád újabb négy évre szóló mandátumot kapott. Muszavi vasárnap beadványt intézett az iráni alkotmányőrök tanácsához, hogy semmisítsék meg az elnökválasztás eredményét.

Muszavi névtelenül nyilatkozó támogatói mindazonáltal nem zárták ki, hogy tüntető csoportok gyűljenek össze a nap folyamán a főváros különböző pontjain. Teheránban a hét végén súlyos összecsapások voltak a biztonsági erők és Muszavi hívei, valamint az Ahmadinezsád újraválasztását ellenzők között.

Az AI tiltakozik

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet felszólította az iráni hatóságokat, hogy haladéktalanul indítsanak vizsgálatot a Mahmúd Ahmadinezsád újjáválasztása ellen tüntetőkkel szembeni rendőri fellépés ügyében.

“A rendfenntartó erők által elkövetett megdöbbentő erőszakos jeleneteket haladéktalanul ki kell vizsgálni és az emberi jogok megsértőit bíróság elé kell állítani” – közölte Hassiba Hadj Sahraoui, az Amnesty International Közép-Kelet és Afrika Programjának igazgató-helyettese.

A londoni székhelyű szervezet közölte: olyan értesüléseket kapott, amelyek szerint civil ruhás rendőrök szombaton gumibotot használtak a Mir Hoszein Muszavit, Ahmadinezsád fő ellenfelét támogató tüntető tömeg feloszlatásához. A rendőrség azt közölte, hogy 170 tüntetőt vettek őrizetbe, akiket az 1999 óta nem látott mértékű erőszakos cselekmények kirobbantásával vádolnak.

Az Amnesty International szerint “mindenki, akit csak azért vettek őrizetbe, mert átláthatóságot követelt és a választási eredmények ellen tiltakozott, politikai fogoly, akit haladéktalanul és feltételek nélkül szabadon kell engedni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik