Nagyvilág

Sztrájkolni fognak a kolozsvári ügyvédek

Felfüggesztette június 1-jétől a Jogsegély Ügyosztály Kolozs megyei működését a Kolozsvári Ügyvédi Kamara, mert az Igazságügyi és Emberi Szabadságjogok Minisztériuma nem fizeti ki nekik a törvényes járandóságukat. Ezzel sok, zömében fiatal ügyvéd megélhetése vált kérdésessé.

A Kolozsvári Ügyvédi Kamara Tanácsának májusi döntése szerint, ha a minisztérium nem egyenlíti a kamara felé való tartozását, június 1-jétől a Jogsegély Ügyosztály felfüggeszti tevékenységét, nem fognak többé a hatóságok és magánszemélyek kérésére ügyvédeket rendelni. A Kolozsvári Ügyvédi Kamara közel 5 millió forintnak megfelelő lejt fordított saját költségvetésből a Jogsegély Ügyosztály működtetésére, a Kolozs megyei törvényszék pedig nem fizetett ki közel 14 millió forintnyi ügyvédi honoráriumot.

Farkas Zoltán ügyvéd lapunknak elmondta: „A törvényes rendelkezések szerint e költségeket a minisztériumnak kell finanszíroznia, az ügyvédi kamarának az a kötelessége, hogy megszervezze és működtesse a Jogsegély Ügyosztályt, és semmi esetre sem az, hogy meghitelezze hónapokon át ezt a közszolgálatot.” Hozzátette: ezt a munkát majdnem 200 fiatal kezdő ügyvédbojtár és 74 véglegesített ügyvéd végzi.

A minisztérium türelmet kér

Catalin Marian Predoiu, a román igazságügyi miniszter a kamarákhoz intézett levelében a törvényszéki bélyegilletékek helyi költségvetésekbe való átirányítására hivatkozva indokolta, miért nem finanszírozható a Jogsegély Ügyosztály működtetése. Farkas Zoltán ügyvéd, a Kolozsvári Ügyvédi Kamara vezetőségének tanácsosa szerint a minisztérium érvelése nem fogadható el.

Az országos ügyvédi kamarák vezetősége szerint a minisztériumé az ügyvédek, közjegyzők és bírósági végrehajtók által fizettet adók 75 százaléka. Farkas Zoltán kiemelte, hogy egyes felmérések szerint 2008-ban a nagyobb ügyvédi társaságok több mint 250 millió eurót számolhattak el bevételként. Szerinte „érthetetlen a miniszter sajtónyilatkozata, amiben többhetes türelmet kér a továbbiakban is az ügyvédektől a honoráriumok ’majd valamikori’ kifizetésére”.

A kamara egyharmadát érinti

Az összegek ki nem fizetése érinti az összes, kevesebb, mint 2 év szakmai tapasztalattal rendelkező ügyvédet, összességében pedig a kolozsvári ügyvédi kamara tagjainak több mind egyharmadát. „A Kolozsvári Táblabíróságon, ahol számszerűen kevesebb jogsegély-szolgáltatást igényelnek, nagyjából napra készek a fizetésekkel. A baj a Kolozs Megyei Törvényszéken van, amely köteles fizetni a megyei, illetve a városi szinten elvégzett ügyvédi jogsegélyeket is” – hangsúlyozta Farkas Zoltán.

Bűnügyi perekben havonta átlagban 700, polgári eljárásokban (jövedelem nélküli személyek, munkaügyi, tulajdonjogi, biztosítási, nyugdíj, egészségügyi problémák) 40 esetben kérnek jogsegély-szolgáltatást Kolozs megyében. 2009-ben eddig több mint 3500 kérelmet látott el a Kolozsvári Ügyvédi Kamara Jogsegély Ügyosztálya.

EU-követelmény

Jogsegély Ügyosztály az ügyvédi kamarák mellett évtizedek óta működik. 2008 novemberében átszervezték a kormány sürgősségi rendelete alapján: ekkortól vált az ügyosztály működésének finanszírozása a minisztérium kötelezettségévé. A Jogsegély Ügyosztály működtetése egyébként EU-követelmény.

Információink szerint a Kolozsvári Ügyvédi Kamara az egyedüli Romániában, amely ezt a tevékenységét január 1-jétől a törvény szerint átszervezte (az irodai és távközlési eszközök beszerzésével, számítógépes programok megvásárlásával, igazgatók kinevezésével, időpont-egyeztetésekkel). Az Igazságügyi Minisztérium máig nem térítette meg a Jogsegély Ügyosztály működtetésére elköltött pénzösszegeket.

Farkas Zoltán lapunknak elmondta, hogy hasonló tiltakozást tervez a temesvári, krajovai, jasi ügyvédi kamara is. „Sok megyében a kamarák nem segítik a fiatal ügyvédeket azzal, hogy az elvégzett és ki nem fizetett munkájuk díjának egy hónapos összegét a kamara saját költségevetéséből meghitelezi, hanem érdektelenséget mutatva várják, amíg a törvényszék vagy a táblabíróság sok hónapos késéssel kifizeti a munkadíjakat.”

A Kolozsvári Ügyvédi Kamara vezetőségének tanácsosa szerint a helyzet nem újkeletű. 2008 tavasza óta Kolozs megyében rendszeresen késnek a hivatalból kinevezett ügyvédi munkák, jogsegélyek díjaival, de a Kolozsvári Ügyvédi Kamara fokozott tiltakozásával, akkor sikerült azokat kiharcolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik