Nagyvilág

Elárverezték Hitler festményeit

Összesen 120 ezer dollárt fizettek Hitler 15 festményéért egy angliai aukción. Még a festőállványa is elkelt, melyért 15 ezret adott egy anonim telefonáló.

Most kivételesen sok Hitler-kép került a piacra, mert az egyik tulajdonos új központi fűtési rendszerre gyűjt – idézte az aukciós ház szóvivőjét a CNN.

„A vízfestékkel készült képek tulajdonosa már el is feledkezett a festményekről, a garázsban találta meg őket nemrég” – tette hozzá az árverés történelmi dokumentumokat hitelesítő szakértője. Hitler festményei összesen 120 ezer dollárért (több mint 27 millió forintért) keltek el, az eredetileg remélt 50 ezer helyett.

Most a náci vezető 15 képét árverezték el. Az egyik vízfestékkel készült képért hatszor többet fizettek, mint amennyit a tulajdonos várt, közel 15 ezer dollárt (3 és félmillió forintot). Ezen az 1910-ben készült festményen egy alak látható egy kőhídon ülve, amelyről úgy gondolják, hogy Hitler önmagát festette meg benne.

Hitler képe 3 és félmillió forintot ért (Fotó: MTI)

Hitler képe 3 és félmillió forintot ért (Fotó: MTI)

Hitler fiatalon művészi karrierről álmodott, és miután nem vették fel a bécsi Képzőművészeti Akadémiára, az első világháborúig festmények eladásából tartotta fenn magát. Az aukción nemcsak képeket bocsátottak árverésre, hanem náci Németország idejéből származó egyéb dokumentumokat is, például a koncentrációs táborok iratait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik