Nagyvilág

Rice hagyta jóvá a vízbefojtásos vallatást

Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóként már 2002 nyarán jóváhagyta a vízbefojtást szimuláló vallatási technika alkalmazását - írta csütörtökön a Huffington Post.

A későbbi külügyminiszter 2002 júliusában szóban áldását adta arra, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ezt a durva, fulladás érzetét keltő vallatási módszert használja Abu Zubajda, az al-Kaida feltételezett terroristája ellen. Döntését néhány nappal később egy feljegyzésben rögzítették, amelynek titkosságát az Obama-kormány a napokban oldotta fel.
A Huffington Post hírportál több más liberális sajtóorgánumhoz, köztük a The New York Timeshoz hasonlóan élenjár annak kiderítésében, hogy kik engedélyezték a durva vallatási módszereket.

A szenátus hírszerzési bizottságában szerdán ismertetett beszámoló az eddigi legrészletesebb képet nyújtja arról, miként hagyták jóvá a Bush-adminisztráció legmagasabb szintjein e vallatási technikákat.

A Huffington Post szerint kiderült, hogy Condoleezza Rice nagyobb szerepet játszott annál, mint amennyit bevallott tavaly ősszel a szenátus fegyveres erők bizottságához benyújtott írásos nyilatkozatában. A legújabb napvilágra került feljegyzések szerint Rice 2002-ben személyesen közölte George Tenet CIA-igazgatóval, hogy a kormány beleegyezik Zubajda kemény vallatásába. (Rice tavaly ősszel úgy nyilatkozott, hogy részt vett ugyan olyan megbeszéléseken, ahol a témát megvitatták, de nem említette, hogy szerepe lett volna a technikák jóváhagyásában.) Néhány nappal később az igazságügyi tárca egy szigorúan titkos feljegyzésben jóváhagyta a vízbe fojtást utánzó vallatási módszert, amelyet augusztusban 83-szor használtak Zubajda szóra bírására.

Arra is fény derült, hogy 2003 tavaszán egy szűk kabinetülésen megerősítették a kifogásolt módszerek folytatását; jelen volt Dick Cheney alelnök, John Ashcroft igazságügy-miniszter és Alberto Gonzales fehér házi tanácsadó. A The Washington Post szerint Donald Rumsfeld védelmi és Colin Powell külügyminisztert 2003 szeptemberéig nem tájékoztatták a kiemelten fontos terrorgyanús személyek esetében alkalmazható vallatásokról.
Az évek során többször felülvizsgálták a programot, és jogászok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a durva módszerek, különösen a fullasztásos technika sérthetik a kínzást tiltó szövetségi törvényeket és az alkotmányt. A Bush-kormány ügyvédei azonban mindig érvényesítették a program folytatását. A CIA 2005 után önként hagyott fel a vízbefojtásos vallatás alkalmazásával.

Soros György magyar származású üzletember szerdán aláírásgyűjtésbe kezdett egy az elnöknek címzett felhívás támogatására. A jogvédő csoportok által kezdeményezett petíció arra szólítja fel Barack Obamát, hogy hozzon létre egy vizsgálóbizottságot, amely feltárná az Egyesült Államok által 2001. szeptember 11. után alkalmazott kínzási gyakorlatot. Obama a napokban közölte: eljárást indíthatnak a durva vallatási módszerek ügyében a Bush-kormány tisztviselői ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik