Nagyvilág

Cheney gyengíti Obamát

Dick Cheney volt amerikai alelnök szerint Barack Obama elnök gyenge elnök benyomását keltette Európában, s ezt idővel kihasználhatják Amerika ellenségei.

Cheney a Fox News hírtelevíziónak adott, helyi idő szerint hétfő éjszaka sugárzott exkluzív interjújában arról beszélt: minden új adminisztráció bizonyos fokú késztetést érez arra, hogy a gondokért az elődjét hibáztassa. A Bush-kormány is így tett, mondta.

Az a túlzott mérték viszont szerinte már zavaró, ahogy Obama Európában vagy Mexikóban szabadkozott az előző amerikai adminisztráció állítólagos hibái miatt.

“A világon, legyen szó barátainkról vagy ellenségeinkről, gyorsan ki fogják használni, ha úgy érzik, hogy egy gyenge vagy egy olyan elnökkel van dolguk, aki nem áll ki Amerika érdekeiért és védi meg azokat agresszív módon” – fogalmazott az előző washingtoni kormány második embere.

Magabiztos

Cheney arról beszélt, hogy a világon már régóta elsősorban az Egyesült Államok játssza a vezető szerepet. “Nem hiszem, hogy sok minden volna, amiért elnézést kell kérnünk” – fogalmazott.

Mint mondta, időnként fontos, hogy az elnök közvetlenül és egyenesen szóljon Amerika európai barátaihoz, de az nem célravezető, ha a múltbeli amerikai magatartás miatti bocsánatkéréssel van elfoglalva.

Magyarázza

A volt alelnök azt a módot is zavarónak nevezte, ahogy az Obama-kormány nyilvánosságra hozta a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) a terrorgyanús személyekkel szemben alkalmazott vallatási technikáiról szóló feljegyezéseket. Cheney szerint a közzététel úgy lenne tisztességes, ha a kormány nyilvánosságra hozná azokat az okmányokat is, amelyek ezen módszerek sikerét tanúsítják.

Közölte, hivatalosan kérte azon dokumentumok titkosságának feloldását, amelyek arról szólnak, hogy a CIA milyen hasznos információkhoz jutott hozzá a vallatások során, és ennek milyen fontos következményei voltak az országra nézve.

Ilyen dokumentumok hiányában még az utóbbi napokban is sok elemző megkérdőjelezte a jogvédők szerint kínzással felérő vallatási technikák értelmét. A CIA egyelőre nem reagált Cheney megjegyzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik