Nagyvilág

Elharapózhat az erőszak Szomáliánál

Richard Phillips amerikai hajóskapitánynak a szomáliai kalózok fogságából történő vasárnapi kiszabadítása után elharapózhat az erőszak Szomália partjai előtt - figyelmeztetett egy amerikai altengernagy.

Előzőleg a szomáliai kalózok bosszúval fenyegetőztek, mivel az elmúlt napokban az amerikai és a francia fegyveres erők két külön túszszabadító akcióban összesen öt társukkal végeztek.

Bill Gortney, az amerikai haditengerészetnek a térségért felelős középső parancsnoksága vezetője Bahreinből a washingtoni védelmi minisztériumban tartózkodó újságíróknak telefonon nyilatkozva kijelentette: Richard Phillips kiszabadításának valószínűleg “tovagyűrűző” hatása lesz. “Ez növelheti az erőszakot a világ ezen részében, ehhez kétség sem fér” – fogalmazott az altengernagy.

Egy szomáliai kalóz előzőleg műholdas telefonon úgy nyilatkozott a brit hírügynökségnek, hogy “a franciák és az amerikaiak meg fogják bánni, hogy elkezdték a gyilkolást”. “Mi nem ölünk embert, mi csak váltságdíjat szedünk” – tette hozzá.

Amerikai katonák vasárnap lelőttek három szomáliai kalózt, akik fogva tartották Richard Phillipset, a Maersk Alabama teherhajó amerikai kapitányát. Francia kommandósok pénteken pedig két tengeri rablót lőttek agyon, amikor kiszabadítottak egy kalózok fogságába került jachtot.

Washingtoni kormányzati források szerint a vasárnap végrehajtott fegyveres akcióra maga Barack Obama amerikai elnök adott engedélyt, sőt kétszer is: először péntek este, majd szombat délelőtt adta meg a felhatalmazást, a második esetben növelve a túszmentésben részt vevő erők létszámát.

Szomália partjai előtt gyakoriak a kalóztámadások, de a tengeri rablók fogságába esett hajók legénységének eddig ritkán esett bántódása.

A tengeri bűnözők jelenleg mintegy 260 túszt tartanak fogva váltságdíjat követelve, 17 hajót rejtegetnek, közül hatot nemrégiben raboltak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik