Nagyvilág

Kiszabadult a kalózok fogságából a hajóskapitány

Vasárnap véget ért az ötödik napja tartó kalózdráma. A kapitányt fogva tartó négy kalóz közül állítólag három meghalt, egyet elfogtak.

Az CNN szerint a túszdráma úgy oldódott meg, hogy a csónakban tartózkodó három kalózt amerikai katonák lelőtték, amikor Phillips a vízbe ugrott, hogy elmeneküljön. A negyedik kalóz a csónakot kísérő egyik amerikai hadihajó, a Bainbridge romboló fedélzetén tartózkodott, ahol az amerikaiakkal egyezkedett, őt őrizetbe vették.

Vasárnap már az ötödik napja tartott kalózdráma: amerikai hadihajók továbbra is a nyomában voltak annak a csónaknak, amelyben a kalózok fogva tartották a Maersk Alabama teherhajó kapitányát; a túsz szabadon engedéséről folyó tárgyalások nem jártak eredménnyel. A puskákkal és gránátvetővel felszerelt kalózok az 53 éves Richard Phillips kapitánnyal sodródtak a nyílt tengeren, miután üzemanyaguk elfogyott. Mozgásukat három amerikai hadihajó kísérte figyelemmel.

A Maers Alabama kapitánya már korábban is megpróbált elszökni a kalózoktól, a tengerbe vetette magát, de a kalózok elkapták. Műholdas telefonon közölték, hogy nem félnek az amerikaiaktól és harcolni fognak, ha megtámadják őket.

Az amerikai zászló alatt közlekedő dán konténerhajót szerda reggel érte kalóztámadás az Indiai-óceánon, a 18 éve polgárháború sújtotta Szomália partjainál. A kalózok először elfoglalták a hajót, a 20 fős amerikai legénység később azonban visszaszerezte az uralmat felette. A kalózok távoztak a hajóról, de magukkal vitték a teherhajó parancsnokát, aki egyes források szerint önként távozott a legénység biztonsága érdekében. Időközben három amerikai hadihajó érkezett a térségbe, köztük a Bainbridge romboló. A túszcseréről folyó egyeztetésekbe az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) is bevonták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik