Nagyvilág

A csecsen elnök többnejűséget hirdetett

Ramzan Kadirov csecsen elnök felszólította férfi honfitársait, hogy tartsanak több feleséget a muzulmán hagyományokhoz híven, s hagyják figyelmen kívül a vonatkozó orosz törvényeket.

Az Oroszország déli részén fekvő Csecsenföld vezetője már korábban is számos iszlám ihletésű rendeletet hozott, például kötelezővé tette a nőknek a kendő viselését a kormányhivatalokban, illetve részleges alkoholtilalmat vezetett be.

A Rosszijszkaja Gazeta című lap keddi számában megjelent állásfoglalásában Ramzan Kadirov közölte, hogy szükség van a többnejűségre. „Nincs ilyen törvény, de én mindenkinek azt mondom, hogy akinek van kedve, és megvannak a forrásai hozzá, legyen két felesége.”

Túlfeszíti a húrt?

Csecsenföldön, ahol a szakadárok és az iszlamisták két háborút is vívtak Moszkva ellen 1994 óta, jelenleg viszonylagos nyugalom uralkodik.

Elemzők szerint a Kreml sokkal nagyobb függetlenséget enged Kadirovnak, mint a többi régió vezetőinek, cserébe azért, hogy fenntartja a rendet. Egyes bírálók szerint ugyanakkor a túlságosan nekibátorodott Kadirov egy nap megpróbálja majd kiszakítani Csecsenföldet Moszkva ellenőrzése alól.

A prostítúcióval vont párhuzamot

Kadirov az interjúban hangoztatta: Csecsenföldön több a nő, mint a férfi, és nekik is rendes életet kell élniük. Szerinte a többnejűség létezhet a törvényeken kívül is, ahogy az orosz fővárosban, Moszkvában is kiterjedt a prostitúció, pedig az is tiltott.

A csecsen vezető az interjúban a régió megmentőjének nevezte Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik