Nagyvilág

Magyar vállalkozót lőttek le Irakban?

A Külügyminisztériumnak hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, hogy Irakban, egy ottani amerikai támaszponton halálos lövés ért volna egy magyar állampolgárt. A francia hírügynökség szerint a magyar alvállalkozót egy amerikai katona lőtte le.

„A tárca diplomáciai úton kért felvilágosítást az esetről az iraki és az amerikai hatóságoktól, ám a válasz még nem érkezett meg. Ha bebizonyosodik, hogy valósak a halálesetről szóló hírek, a minisztérium a vonatkozó konzuli és adatvédelmi jogszabályok alapján jár el” – mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

Az amerikai erők hétfői jelentése szerint Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. A francia hírügynökség úgy tudja, hogy az alvállalkozó magyar volt.

A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető idén március 26-án a Bagdadtól 20 kilométerrel északra fekvő Tádzsi város amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót – olvasható az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezi az emberölés körülményeit, nem közli az áldozat nevét.

A francia hírügynökség jelentése szerint a vádemelésről szóló amerikai közlemény magyar állampolgárként határozza meg az áldozatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik