Nagyvilág

Népirtásért vonhatják felelősségre a grúz vezetőket

Oroszország a nemzetközi igazságszolgáltatáshoz fordul azért, hogy a grúz politikai és katonai vezetőket vonják felelősségre a tavaly augusztusi dél-oszétiai villámháború során elkövetett „népirtás" miatt - jelentette be szerdán az orosz ügyészség.

Vlagyimir Markin szóvivő Moszkvában elmondta: az ügyészség hamarosan a nemzetközi igazságszolgáltatás színe elé terjeszti bizonyítékait, hogy állapítsák meg grúz politikai és katonai vezetők büntetőjogi felelősségét a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárok „tömeges legyilkolása” miatt. Markin szavaiból nem derült ki, hogy az orosz ügyészség melyik igazságszolgáltatási szervhez kíván fordulni.

A szóvivő mindössze annyit jegyzett meg, hogy az ügyészség az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) mellett tevékenykedő orosz megbízott hivatalával közösen terjeszti elő bizonyítékait. Az EJEB-nél magánszemélyek – orosz állampolgárságú dél-oszétiai lakosok, orosz katonák és családtagjaik – több mint 3300 panasszal éltek a grúz hatóságokkal szemben – tette hozzá. Markin elmondta azt is, hogy Moszkva a dél-oszétiai válságövezetben szolgáló orosz békefenntartó katonák halála miatt is elszámoltatná a grúz vezetőket.

Orosz megítélés szerint Tbiliszi a dél-oszétiai polgári lakossággal szemben elkövetett “bűnein” kívül agressziós cselekményt követett el a válságövezetbe vezényelt békefenntartók ellen: napokon át nehézfegyverekkel lövette őket, tíz katona halálát és 40 sebesülését okozva.
Oroszország és Grúzia kölcsönösen “népirtással” és “etnikai tisztogatással” vádolja egymást a dél-oszétiai villámháborúval kapcsolatban.

A konfliktus azzal kezdődött, hogy Tbiliszi megpróbálta fegyveres úton helyreállítani szuverenitását Grúzia e szakadár régiója felett, ami az orosz hadsereg elsöprő erejű válaszcsapását váltotta ki. Az orosz ügyészség szerint a harcokban 162 dél-oszétiai polgári lakos vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik