Nagyvilág

Orosz fegyvereket vesz Jemen

Egymilliárd dolláros fegyvervásárlási megállapodást kötött Jemen Oroszországgal - közölte a jemeni állami média.

Az Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök szerdai moszkvai látogatása idején aláírt szerződések értelmében az arab ország egyebek közt MiG-29-es vadászgépeket, harci helikoptereket, T-80-as és T-72-es harckocsikat és páncélozott szállító harcjárműveket vesz.

“Szaleh elnök sikeres moszkvai látogatásának legfontosabb eredményeként egyezményt írtak alá orosz katonai felszerelések (…) vásárlásáról, hogy javítsák Jemen védelmi képességét a terrorizmus és a kalózkodás elleni harcban” – jelentette a Saba állami hírügynökség még csütörtök éjjel, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A jemeni elnök szerdán a Kremlben felajánlotta Dmitrij Medvegyev orosz államfőnek, hogy országa minden kedvezményt megad azoknak az orosz hadihajóknak, amelyek partjai mentén felveszik a harcot a tengeri rablókkal. Orosz hadihajók a tavalyi év vége óta járőröznek az Arab-félszigettől délre, a Szomália és Jemen között húzódó Ádeni-öbölben, részeként azoknak a nemzetközi erőfeszítéseknek, amelyek a tengeri rablók egyre gyakoribb támadásaitól hivatottak megvédeni az öböl hatalmas hajóforgalmát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik