Nagyvilág

Nevet változtat a Blackwater

Miután az új amerikai kormány nem alkalmazza, és Irak nem engedélyezi a működését, a Blackwater amerikai biztonsági magáncég megváltozott profillal, Xe néven folytatja működését - jelentette vasárnap a Voice of America rádió.

Az észak-karolinai központú vállalkozás eddigi fő profilja az amerikai diplomaták védelme volt Afganisztánban és Irakban. A washingtoni külügyminisztérium azonban január végén bejelentette, hogy nem újítja meg a céggel a tavasszal lejáró iraki szerződést. A bagdadi hatóságok korábban pedig azt közölték, hogy nem hosszabbítják meg a Blackwater iraki működési engedélyét.

A biztonsági cég öt alkalmazottja ellen büntetőeljárás folyik az Egyesült Államokban egy 2007. szeptemberi bagdadi lövöldözés miatt, amelyben 17 iraki életét vesztette, és legalább húszan megsebesültek.

A Blackwater emberei egy amerikai diplomáciai járműoszlop útját biztosították, amikor egy zsúfolt kereszteződésben – állításuk szerint – támadás érte őket, s lövöldözni kezdtek. A halottak fegyvertelen civilek voltak, és szemtanúk szerint nem történt provokáció.

Mint az 1996-ban alapított biztonsági cég elnöke, Gary Jackson elmondta, az anyavállalat nevét azonnali hatállyal Xe-re (kiejtése: zí) változtatják, és az összes leányvállalat elnevezése is más lesz. A Blackwater – fekete víz – elnevezést Észak-Karolina sötét vizű mocsarai ihlették.

Az Xe (amely a xenon nevű nemesgáz vegyjele) a jövőben elsősorban biztonsági emberek képzésével fog foglalkozni, de “a cég továbbra is nyújt majd személyi védelmi szolgáltatást veszélyes környezetben, ha az amerikai kormánynak szüksége lesz rá”. Arról nem beszélt, hogy cége folytatja-e működését Afganisztánban. A Blackwater tanfolyamain tavaly 25 ezer magánszemély, rendőr és katona vett részt.

RJ Hillhouse független biztonsági szakértő a The Washington Postban rámutatott: a magáncég nyilvánvalóan meg akar szabadulni “a felelőtlenül viselkedő cowboy” hírnevétől, amely a bagdadi lövöldözés után a Blackwater névhez tapadt. “Egy-két év múlva az emberek már nem fognak emlékezni, hogy ez a Blackwater” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik