Nagyvilág

A Kadima vezet Izraelben

Szoros eredményt vártak kedd este az izraeli parlamenti választásokon a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud és a Kadima, Cipi Livni külügyminiszter jobbközép pártja között.

A Cipi Livni külügyminiszter vezette jobbközép Kadima vezet hajszállal a Benjámin Netanjahu volt kormányfő által irányított jobboldali Likud előtt a keddi izraeli parlamenti választásokon – jelentette a francia hírügynökség a birtokába jutott exit poll felmérések alapján. A becslés szerint kormányalakításra ugyanakkor továbbra is a Likudnak van nagyobb esélye.

A részvételi arány helyi idő szerint 20 órakor (közép-európai idő szerint 19 órakor), két órával a szavazóhelyiségek zárása előtt 59,7 százalékos volt – közölte a központi választási bizottság.
Ez két és fél százalékponttal magasabb, mint amennyi a 2006-os választásokon volt azonos időpontban.

Az új kormánynak számos kihívással kell szembenéznie: újabb összetűzés veszélye a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista szervezettel, a béketárgyalások újraindítása a Palesztin Hatósággal, a szíriai és libanoni kérdés, valamint az iráni nukleáris fenyegetés. Mindez bonyolult nemzetközi kontextusban, az új amerikai kormányzat elődjénél kevésbé hajlik Izrael feltétel nélküli támogatására.

Az előre hozott választásokat azután írták ki, hogy a korrupciós gyanúba keveredett Ehud Olmert kormányfő lemondása után Cipi Livni nem tudott új kormányt alakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik