Nagyvilág

Akár már idén vízummentességet kaphat Szerbia

Jó esély van arra, hogy Szerbia már idén megkapja a vízummentességet - mondta Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután találkozott szerb kollégájával, Vuk Jeremiccsel.

A magyar külügyminiszter elmondta: a Vuk Jeremiccsel folytatott megbeszélésén egyebek mellett szó volt arról is, hogy a két ország mit tudna tenni egy Budapest-Belgrád között közlekedő, közvetlen repülőjárat indításáért.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón a miniszterek aláírták a két külügyi tárca közötti együttműködési megállapodást, majd mindketten hangsúlyozták, Szerbia és Magyarország kiemelt partnerei egymásnak. Göncz Kinga és Vuk Jeremic is utalt a januári gázkrízisre, amikor megmutatkozott a regionális együttműködés fontossága a két ország között.

Göncz Kinga a tájékoztatón is hangsúlyozta, amit korábban már több fórumon elmondott, hogy Magyarország nagymértékben támogatja Szerbia euroatlanti integrációját. Hozzátette: minden magyar–szerb találkozón szóba kerül az is, hogy Magyarország számára különösen fontos a 300 ezres vajdasági magyar közösség sorsa.

Vuk Jeremic szólt arról, hogy Szerbia számára a hágai bírósággal való együttműködés nemcsak mérföldkő, hanem feltétel is, amelynek eleget kell tenniük. Szerbia a legnagyobb mértékben kész együttműködni a hágai Nemzetközi Bírósággal – mondta, hozzátéve: az Európai Unió képviselőit is meghívták országukba, győződjenek meg arról, hogy a szerbek mindent megtesznek a hágai ítélőszékkel való együttműködésért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik