Nagyvilág

Hamis megoldás az eutanázia a pápa szerint

Az eutanázia a pápa szerint "hamis megoldása a szenvedés drámájának, és emberhez méltatlan".

XVI. Benedek pápa vasárnap Vatikánvárosban a hagyományos úrangyala imádság előtti prédikációjában azt hangsúlyozta ennek kapcsán, hogy “az igazi válasz nem lehet még a legszelídebb halál sem, hanem a szeretet tanúságtétele, amely segít szembenézni a fájdalommal és a haldoklással”.

“Jézus a szeretetért szenvedett és halt meg a kereszten, ezzel értelmet adott szenvedésünknek, és ezt sok férfi és nő megértette, mélységes derűvel élve át kemény fizikai és erkölcsi próbatételeket” – tette hozzá a pápa.

Angelo Bagnasco bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke éppen a napokban foglalt állást ismét egy 17 éve kómában lévő olasz nő mesterséges életben tartásának megszüntetése ellen.

Eluana Englaro ügye egész Olaszországot foglalkoztatja: a 37 éves nő egy 1992-ben elszenvedett baleset után esett kómába, és az orvosok megállapították, hogy vegetatív állapota visszafordíthatatlan. Apja ugyanakkor tíz éve folytatja harcát az olasz igazságszolgáltatással.

Tavaly novemberben az olasz semmitőszék engedélyezte Eluana mesterséges táplálásának leállítását. Ezt követően azonban Maurizio Sacconi olasz munkaügyi miniszter a praktizálástól való eltiltással fenyegette mindazokat az állami és magánintézményekben dolgozó orvosokat, akik eutanáziát hajtanak végre. A jogi huzavona azóta is tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik