Nagyvilág

Robotrepülők támadták Pakisztánt

Legkevesebb 18 ember halálát okozta az a két rakétatámadás, amelyeket nagy valószínűséggel amerikai pilóta nélküli repülőgépek (drónok) hajtottak végre Pakisztán északnyugati részén.

Pakisztáni katonai források szerint először egy törzsi területre lőttek ki három rakétát. A lövedékek Észak-Vazirisztán tartományban közvetlenül az afgán határ mentén két épületet találtak el: itt 10 ember halt meg. Hírszerzési források szerint az áldozatok között legalább öten külföldi milicisták voltak.

Ezt követően a térségben egy másik pilóta nélküli repülőgép is légicsapást hajtott végre, nyolc embert megölve. Egy helyi forrás szerint ennek a támadásnak is vannak külföldi halottjai – ezt a kifejezést általában az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet megölt tagjaira értik. A térségben állomásozó amerikai haderő parancsnoksága sohasem számol be ilyen jellegű támadásairól, amelyek száma augusztus óta növekvő tendenciát mutat. Elemzők viszont emlékeztetnek arra, hogy ilyen típusú fegyverrel a térségben csak az amerikai haderő és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) rendelkezik.

A pakisztáni hatóságok rendszerint élesen bírálják ezeket a támadásokat, mert azok civil áldozatokat is szednek. A pénteki két támadás volt az első a térségben azóta, hogy kedden beiktatták hivatalába Barack Obamát, az Egyesült Államok új elnökét. Obama már többször hangoztatta, hogy szerinte az afganisztáni tálibok fölötti katonai győzelem elválaszthatatlan attól, hogy a vallási szélsőségesek hátországa és az al-Kaida Pakisztánban létesített támaszpontjai ellen is eredményes harcot vívjon az amerikai haderő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik