Nagyvilág

Castro dicséri Obamát

Fidel Castro volt kubai elnök szerdán közzétett írásában megdicsérte Barack Obamát „nemes szándékaiért", de úgy vélekedett, hogy az új amerikai elnöknek még „sok kérdésre kell feleletet adnia".

A kubai forradalom vezetője első ízben publikált írást a Cuba Debate hivatalos honlapon tavaly december 15-e óta. 2008-ban havonta átlagosan nyolc kommentár jelent meg az ő nevével, a mostani, több mint egy hónapos hallgatását nem indokolta. A szerdai írás azután született, hogy Castrót meglátogatta Havanna környéki pihenőházában Cristina Kirchner argentin elnök.

A találkozón Castro elmondta vendégének, hogy „a legkevésbé sem kételkedik Obama becsületességében, de azért jócskán akadnak kétségek vele kapcsolatban. Az egyik ilyen kérdés: hogyan képes egy pazarló konzumtársadalom megvédeni a környezetet” – írta a „líder maximo”. Fivére, Raúl Castro államfő szerint Fidel Obama beiktatása előtt kijelentette: „egyetlen ember nem képes megváltoztatni egy egész birodalmat”.

Fidel Castro fontosnak tartotta hangsúlyozni annak „történelmi jelentőségét”, hogy 1959. január 1-je, a kubai forradalom győzelme óta Obama a 11. amerikai elnök, és elődei közül senkinek sem sikerült „lerombolnia a kubai forradalmat”. Obama a kubai-amerikai viszony javítása mellett foglalt állást, és választási kampányában a Kuba ellen 1962 óta érvényben lévő amerikai embargó enyhítését helyezte kilátásba. Raúl Castro január elején úgy nyilatkozott, hogy kész „közvetlenül, egyenlő félként” tárgyalni az új amerikai elnökkel.

Fidel Castro írása azután jelent meg, hogy fivére cáfolta a volt elnök állapotának rosszabbodásáról szóló híreszteléseket. Fidel Castro 2006. júliusi műtétje óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, csak fotókat és videofelvételeket tettek róla közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik