Nagyvilág

Új korszakot remélnek Obama elnökségétől

Obama a jelen reménysége, Amerika újjáépítője, az új felelősség korszakának megtestesítője - méltatta a világsajtó az Egyesült Államok 44. elnökének "történelmi" beiktatását, hangsúlyozva a válságban lévő világ óhaját a változásra.

“Obama elnök megújult Amerikát ígér” – írta internetes oldalán a The New York Times, “történelmi horderejű pillanatról” írva. Mint valamennyi amerikai médium, a lap weboldalán külön rovatot szentelt az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke beiktatásának. “Obama elnök” – ezzel az egyszerű címmel jelent meg a The Los Angeles Times és a Chicago Tribune.

Ez utóbbi, Obama szűkebb hazájának lapja a Fehér Ház új lakójának 18 perces beszédéből azt a gondolatot emelte ki, hogy eljött “az új felelősség korszaka”. A lap szerint a beszédet a Bush-korszak élés kritikájaként lehet értékelni, mert azt sugallta, hogy ami eddig történt, felelőtlenség volt.

A The Wall Street Journal megjegyezte, hogy “Obama egységre szólított fel a háború és a recesszió viharos” időszakában. A WSJ honlapján a beiktatásról szóló tudósítás mellett ismertette a New York-i értéktőzsde indexeit, amelyek szerint a Dow Jones kedden 4, a Nasdaq 6 százaléknyit esett.

Az angol nyelvű, pekingi China Daily szerdai számában méltatta a Bush-korszak örökségét a kínai-amerikai kapcsolatok tekintetében, és vezércikkében némi aggodalmának adott hangot: vajon a Bush-érával való szakítás vágya nem vezet-e oda, hogy az új elnök nem vesz tudomást a kétoldalú kapcsolatokban történt előrelépésekről?

Eredményeket várnak

Az Aszahi Simbun japán napilap a “reményt” hangsúlyozta Obama beiktatása kapcsán, de figyelmeztetett: “Az emberek most már a szép beszédeken túl eredményeket várnak. A világ kíváncsian várja, milyen lesz az Obamának kedves “intelligens kormány”.

Obama letette az esküt és ünnepelt - GALÉRIA

Obama letette az esküt és ünnepelt – GALÉRIA

A szerdai francia sajtó szintén az Obama szülte reményt emelte ki. A baloldali Libération “válságelnököt” lát benne, aki beiktatási beszédében megnyitotta “a felelősség korszakát”. “Építsük újjá Amerikát” – állt a polgári Le Figaro címlapján. Vezércikkében, amely a Kezdődnek a nehézséget címet viseli, a párizsi lap emlékeztetett arra, hogy Obamára “az a nehéz feladat hárul, hogy megállítja az Egyesült Államok gazdasági hanyatlását és a világgazdaság összeomlását”.

Szakítás a Bush-korszakkal

Londonban a lapok többsége a megújulás reményét, és nem kis mértékben a Bush-kormányzattal való “szakítást” hangsúlyozták.
“A munka, a dolgok másképp való vitele most kezdődik” – vélekedett a The Guardian, míg a Financial Times megállapította: “Barack Obama megmutatta, hogy egy új vezető született”.

A BBC beszámolója szerint Kínában cenzúrázva adták le Obama beszédét, kivágva belőle az érzékeny témákról szóló mondatokat. Az állami televízió, habár élőben közvetítette a beiktatási ceremóniát, amikor a kommunizmusról esett szó, rövid időre megszakította az adát.

Sydneyben a televíziók átvették Kevin Rudd ausztrál kormányfő szavait, amelyek szerint “Barack Obama a jelen reménysége”. A miniszterelnök azt mondta, az amerikai gazdaság újjáépítése “egy nagy feladat, amelyet egy nagy embernek kell megoldania”.

Barack Obama elnökségének sikerét az fogja eldönteni, hogyan osztja majd szét a rendelkezésére álló több mint egy billió dollárt – írja az új amerikai elnökkel kapcsolatos szerdai kommentárjában a Lidové Noviny.

A pénzelosztás lesz a döntő

A cseh konzervatív lap rámutat: Obama ezt a hihetetlen mennyiségű pénzt az amerikai gazdaság felélesztésére kívánja fordítani. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan. “Ha Amerikát nem éri egy újabb szeptember 11-e, akkor Obama elnökségének sikerét az dönti el, hogyan osztja szét ezt a hihetetlen mennyiségű pénzt” – véli a szerző.

Obama azt ígéri, hogy ezen a pénzen hasznos infrastruktúrát épít ki, csökkenti az adókat és az Egyesült Államok kőolajtól való függőségét.

“Ha azonban ez nem működne, számolni kell azzal, hogy azonnal megszólalnak majd a hitelezők, akik ezt a hatalmas összeget Amerikának kölcsön adták. Közülük a legnagyobb Kína…” – emlékeztet a szerző. Majd hozzáteszi: “Ezt nem szabad elfelejteni”.
A baloldali Právo így írt az új elnök beiktatásáról: “Barack Obama tegnap azt ígérte, leszámol a hamis illúziókkal – nemet mond a félelemre, s egyenlőséget akar, nem csak a GDP növekedésére és a karitatív tevékenységre fog odafigyelni, hanem jólétet akar mindenkinek, és általában is legyen vége a régi időknek. Ez egy elnöki beszédben jól hangzik. Jó bízni abban, hogy új álmát valóra is váltja.”

“Barack Hussein Obama debütálása a maga szónoki eleganciájában megmutatta egy mélységes kulturális és politikai fordulat oroszlánkörmeit, amelynek lényege a +jog és a demokrácia értékeinek+ egymás nélkül nem létező, együttes tiszteletben tartása” – írta a római liberális La Repubblica kommentárjában. A lap szerint Obama már bemutatkozásával búcsút intett a Reagan-Bush-féle “rövidlátó republikánus kultúrának, és nyitottá tette Amerikát, amelyet a bushi egyoldalúság és az erő bűvölete az ikertornyok tragédiája után elzárt a világtól”.

Mindenki azt lát benne, amit akar

A lap egy másik kommentárja mint egyedülálló világméretű médiaeseményt taglalja a beiktatási ünnepséget, ugyanakkor egy fajta “civil vallás” megszületéséről ír, valamint arról, hogy Obama egy fajta “univerzális Rorschach-folttesztté vált, amelyben mindenki azt lát, amit akar”.

A torinói polgári La Stampa Silvio Berlusconi olasz kormányfőt idézte, aki mielőbbi együttműködést vár az új amerikai elnöktől a pénzügyi válság megoldásában, a közel-keleti és az afganisztáni helyzet rendezésében. Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök a RAI Uno tévé híradójában úgy nyilatkozott: “minden esély megvan arra, hogy Európa összhangba kerüljön az új amerikai kormányzattal”, Obama beiktatási beszédét pedig “különlegesen bátorítóként” értékelte. A lap ismert kommentátora, Barbara Spinelli Obama személyiségét elemezte. “Erősen hisz a közjóban anélkül, hogy az egyesek érdekei megingatnák, képes mozgásba hozni mindazt, ami eddig mozdulatlannak látszott a társadalomban és annak vezetésében” – írta.

A madridi El Paísban Mario Soares volt portugál államfő felhívta a figyelmet arra, hogy bár az új amerikai elnök nem lesz képes csodákra, meggyőződésével, az általa képviselt értékek érvényesítésével sokat tehet, hogy véget vessen a pénzügyi spekulációra épülő “kaszinókapitalizmusnak, és olyan új gazdasági és társadalmi modell jöhessen létre, amely visszahoz bizonyos erkölcsi értékeket, védi a jogállamiságot és az emberi jogokat. Az ABC című konzervatív lap azt írta: “Obama Kennedyhez hasonlóan új, bár még pontosan meg nem határozott korszakot hirdetett meg, és nem okozott csalódást azoknak a millióknak, akik világszerte hallgatták. Az El Mundo és a barcelonai La Vanguardia az “új felelős korszakról” szóló mondatokat emelte ki Barack Obama beszédéből.

(Obamáról és programjáról további részleteket a FigyelőNet Amerikai elnökválasztási oldalán olvashat!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik