Nagyvilág

Kidobták az amerikaiakat a kirgizek

Kirgizisztán néhány napon belül bezárat egy területén lévő amerikai támaszpontot, engedve Moszkva nyomásának - közölte szombaton egy névtelenséget kérő magas rangú kirgiz illetékes.

Az idézett tisztségviselő szerint “már készen van az Egyesült Államokkal kötött megállapodás felmondásáról szóló elnöki rendelet”, és azt néhány nap múlva közzéteszik a helyi médiában.

Az Egyesült Államok 2001 óta rendelkezik a kirgiz főváros, Biskek repülőterénél lévő Manasz bázissal, amely az Afganisztánba vezényelt amerikai egység támogatására szolgál. Itt mintegy 1200 katona teljesít szolgálatot, főleg amerikaiak, de vannak közöttük franciák és spanyolok is. Ugyanakkor a világon egyedülálló módon Oroszország is rendelkezik egy bázissal Kirgizisztánban 2003 óta, alig néhány tucatnyi kilométerre Manasztól.

Az illetékes elmondta: Moszkva nyomást gyakorolt Kurmanbek Bakijev kirgiz elnökre, hogy jelentse be az amerikai támaszpont bezárását cserébe egy jelentős orosz pénzügyi segélyért, amelyre égető szüksége van a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságnak.

Jelenleg is folynak a tárgyalások orosz és kirgiz vezetők között egy 225 millió eurónak megfelelő kölcsönről, továbbá 1,7 milliárdos, az energetikai szektorba szánt kirgizisztáni befektetésről. Az orosz fél arra kérte Bakijevet, hogy még február 3-án esedékes moszkvai látogatása előtt hozzon döntést az amerikai bázis bezárásának ügyében.

Nevük elhallgatását kérő kirgiz tisztségviselők már decemberben kiszivárogtatták, hogy Biskek megkezdte az előkészületeket a támaszpont bezárására. Az amerikai külügyminisztérium akkor cáfolta a hírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik