Nagyvilág

Izrael szembeszáll az EU-val

Cipi Livni izraeli külügyminiszter elutasította hétfőn az európai uniós diplomaták egy azonnali gázai övezeti tűzszünetet sürgető felhívását, hangsúlyozva, hogy Izrael nem fog a jövőben önuralmat gyakorolni, ha támadás éri.

Az izraeli hadművelet célja, hogy alapvetően megváltoztassa a felállást a térségben, vagyis véget vessen annak a helyzetnek, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szervezet rakétákkal támadja a zsidó állam területét, amikor csak kedve tartja, míg Izrael erre tartózkodóan, önuralmat gyakorolva reagál – mondta Livni, miután megbeszélést folytatott cseh, francia és svéd kollégájával Jeruzsálemben.

Az izraeli külügyminiszter elzárkózott az elől is, hogy a harcok lezárása után nemzetközi megfigyelőket telepítsenek a Gázai övezetbe, ahogy azt az uniós delegáció javasolta. Az izraeli politikus úgy fogalmazott, hogy nem látja indokoltnak egy megfigyelői misszió létrehozását.

Izraeli tisztviselők szerint a zsidó állam inkább olyan nemzetközi missziókat fogadna szívesen, amelyeknek az lenne az elsődleges feladatuk, hogy megakadályozzák a Hamász katonai utánpótlását szolgáló fegyvercsempészetet, amely egyiptomi területről, föld alatti alagutakon zajlik.

Karel Schwarzenberg, az Európai Unió elnöki tisztét betöltő Csehország külügyminisztere elmondta, hogy delegációjuk bemutatta Jeruzsálemben az unió javaslatát a tűzszünet mielőbbi megteremtésére és a rakétatámadások leállítására. Hozzátette: az EU nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy a tűzszünet csak azt követően lehetséges, hogy az izraeli hadműveletek elérték a céljukat.

Grafika: FN

Grafika: FN

A sarm-es-sejki megbeszéléseken a Gázai övezetben kialakult helyzetre, az azonnali tűzszünet lehetőségeire, és az átkelőhelyek megnyitására összpontosítanak – mondta újságíróknak Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter.
Az európai delegáció tagjai: Karel Schwarzenberg, Carl Bildt és Bernard Kouchner. A cseh külügyminiszter szerint az elsődleges céljuk az, hogy csökkentsék a palesztin nép szenvedését és ellássák humanitárius segélyekkel Gáza lakosságát.
Szó van arról is, hogy miként lehetne tető alá hozni az ENSZ-ben egy biztonsági tanácsi határozatot az ellenségeskedések leállításáról. A BT-ben szombaton négy órán át folyt erről a vita, de az Egyesült Államok ellenállása megakadályozta a határozathozatalt. A trojka Egyiptom után Izraelbe, Ciszjordániába és Jordániába látogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik