Nagyvilág

Moszkva engedne Amerikának

Oroszország hajlandó lemondani „egy sor tervéről" a stratégiai fegyvereket illetően, ha Washington leállítja a tervezett rakétapajzsa kelet-európai elemeinek hadrendbe állítását - jelentette ki az orosz stratégiai erők parancsnoka.

„Ha az amerikaiak lemondanak a ‘harmadik állás’ (a csehországi és a lengyelországi rendszerelemek) és más stratégiai rakétaelhárító védelmi elemek hadrendbe állításáról, akkor mi nyomban ennek megfelelően cselekszünk. Ebben az esetben egyszerűen nem lesz szükségünk egy sor programra, amelyek amúgy is költségesek” – mondta Nyikolaj Szolovcov az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

“„Ma már nincs ideológiai alapja az (orosz-amerikai) konfrontációnak. Az orosz stratégiai erők fejlesztése tervének megvalósításával nem akarunk félelmet kelteni senkiben. Csupán a realitásoknak megfelelően cselekszünk” – tette hozzá Szolovcov tábornok.

Oroszország ellene irányuló fenyegetést lát abban, hogy az Egyesült Államok a rakétapajzs egyes elemeit Csehországba és Lengyelországba akarja telepíteni, de aggasztják a világűrbe tervezett amerikai rakétapajzselemek is.

A tábornok néhány nappal korábban számolt be arról, hogy Oroszország jövőre megkezdi új típusú hadászati rakétái, a több atomtöltettel felszerelhető RSz 24-esek rendszerbe állítását, valamint hogy a 2015-2020-as időszakra még korszerűbb rakétát szeretnének kifejleszteni, amely képes áthatolni bármely rakétaelhárító rakétarendszeren.

John Rood, az amerikai külügyminisztérium leszerelési ügyekkel megbízott magas rangú tisztségviselője Szolovcov szerdai közlésére reagálva azt mondta, hogy Moszkva a rakétapajzzsal kapcsolatos megnyilvánulásaival „próbálgatja Barack Obama megválasztott amerikai elnök jellemét”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik