Nagyvilág

Bush kiáll a megelőző háborúért

George Bush kedden ismételten védelmébe vette az általa hirdetett megelőző háború doktrínáját; az amerikai elnök szerint az Egyesült Államoknak ezentúl is késznek kell lennie arra, hogy a világ más részein vívja meg a háborúkat ellenségeivel.

Az amerikai hadsereg erősebb, fürgébb és felkészültebb ma, mint 2001-ben volt – összegezte a fegyveres erők átalakulását a mandátumának vége felé közeledő elnök a West Point katonai akadémián. Bush ezzel mintegy elhárította azokat a bírálatokat, hogy a hadsereget az utóbbi években végletesen leterhelték az iraki és afganisztáni műveletek.

“Az utóbbi nyolc évben (…) létrehoztunk egy szilárd alapot, amelyre a következő elnökök és katonai vezetők építhetnek” – fogalmazott az amerikai főparancsnoki tisztet is betöltő elnök.

Bush – aki az elnökválasztási kampányban háttérbe húzódott, nem beszélt kormánya “érdemeiről”, hogy ne rontsa a republikánus jelölt esélyeit – arról is elismerőleg szólt, hogy elnöksége alatt megerősítették és átalakították a hírszerző közösséget, elvágták a terrorista csoportok forrásait és Washington kiterjedt diplomáciát folytatott partnereivel a világban.

“Eltökéltnek és könyörtelennek kell lennünk, amikor az amerikai nép megvédésének kötelességéről van szó” – jelentette ki.
A hivatalából minden idők talán legnépszerűtlenebb elnökeként távozó Bush elnököt azzal vádolják bírálói, hogy védelmi politikája katasztrofális következményekkel járt az amerikai hadseregre nézve, megromlott a viszony a szövetségesekkel és a katonai műveletek miatt Washington óriási adósságot halmozott fel. Bush viszont azt hangsúlyozta: a 2001. szeptemberi terrortámadások után Amerika rájött, hogy egy lépéssel ellenségei előtt kell járnia.

Bush-doktrínaként elhíresült álláspontjának része, hogy Washington a terroristákkal azonos módon kezeli azokat, akik a terroristáknak menedéket adnak, a fenyegetéseket azok valóra váltása előtt kell kezelni, és a szabadság legyőzheti a gyűlölet ideológiáit.

Bush kedden annak ellenére ismét a 2001-es támadásokhoz kötötte az Irak elleni háborút, hogy ezt a kapcsolatot független elemzők már régen hiteltelenné tették. “A szeptember 11-i rombolást látva úgy döntöttünk, hogy Amerika nem engedheti meg a Közel-Kelet szívében egy ilyen fenyegető, erőszakos rezsim hatalmon maradását” – mondta, hozzátéve, hogy nemzetközi koalíció alakult Irak felszabadítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik