Nagyvilág

25 év múlva nem lesznek atomfegyverek?

Híres és befolyásos emberek egy csoportja közös kezdeményezést indított útjára kedden Párizsban azzal a céllal, hogy 25 éven belül elérjék a világ összes atomfegyverének leszerelését és megsemmisítését.

A csoporthoz tartozik Jimmy Carter egykori amerikai elnök, Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető, Núr jordániai özvegy királyné (Husszein néhai király özvegye, a jelenlegi uralkodó, II. Abdalláh mostohaanyja), továbbá Richard Branson pénzmágnás, brit nagyvállalkozó, a több mint 360 vállalatot tömörítő Virgin Group Ltd. vállalatbirodalom tulajdonosa és számos más neves és befolyásos személyiség.

Mostani bejelentésük előtt másfél éven át időről időre összegyűltek tanácskozni arról, hogyan lehetne felélénkíteni a lanyha leszerelési törekvéseket. Arra a következtetésre jutottak, hogy először globális ellenőrzési rendszert kell kialakítani, majd utána fokozatosan, de látványosan apasztani kell az atomfegyverkészleteket, hogy negyedszázadon belül teljesen eltűnjenek.

Küldöttségeket menesztenek a közeli napokban Moszkvába és Washingtonba, hogy ismertessék elképzelésüket e két nukleáris nagyhatalom vezetőivel, és megpróbálják megnyerni őket az ügynek. A kezdeményezők azt remélik, hogy 2010 januárjában sikerül közös leszerelési tanácskozásra összehívniuk a világ összes országának vezetőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik