Nagyvilág

Kiújultak a zavargások Görögországban

Újabb zavargások és tüntetések voltak hétfőn Görögországban, tiltakozásul a rendőri erőszak ellen, miután egy rendőr lelőtt szombaton Athénban egy 15 éves fiút, aki társaival együtt rátámadt egy rendőrautóra.

A szombati és vasárnapi zavargások folytatásaként mintegy 300 egyetemista és gimnazista autókat rongált meg és kirakatüvegeket tört be Szalonikiben, az ország második legnagyobb városában. Egy rendőr megsérült hétfő este a Görögország északi részén fekvő város egyik rendőrőrsén, mert mintegy húsz fiatal Molotov-koktélokat dobott az őrsnek otthont adó épületre.

A parlament előtt is oszlattak

Athénban a kommunista párt rendezett tüntetést hétfőn reggel a városközpontban. Mintegy 150 pártaktivista skandált rendőröket szidalmazó jelszavakat, de incidens akkor nem történt. Nem úgy este: fiatalok egy csoportja felgyújtott három autót a görög főváros központjában, és betörte a külügyminisztérium diplomáciai akadémiájának ablakait. Kevéssel a támadás után tűz ütött ki az épületben, és a kivonuló tűzoltóknak létrákon kellett kimenteniük az épületből mintegy húszat az akadémia hallgatói közül.

Rohamrendőrök könnygázt is bevetve szétkergettek hétfőn este egy hozzávetőleg 300 fiatalból álló tömeget Athén központi terén. A parlament épülete és a Szintagma teret övező luxusszállók előtt gyülekező fiatalok sértegették, gúnyolták előzőleg a rendőröket, szemeteskukákat gyújtottak fel, és vasrudakkal törték a járdák márványburkolatát, hogy a törmelékkel megdobálhassák a rendőröket.

Összesen mintegy tízezren vettek részt Athénban hétfőn este a rendőri erőszak elleni tiltakozásokon. A jobbára fiatal tüntetők vörösre mázolták a városközpont számos épületének földszinti részein a falakat. (A rendőrgolyó által megölt kamasz kiontott vérét akarta jelképezni a vörös szín.) Több százan rendeztek tiltakozást az athéni egyetem épületei előtt a Radikális Baloldali Szövetség nevű kis párt felhívására.

Tüntetők és rendőrök közötti összecsapásokról érkeztek hírek Kréta és Korfu szigetéről is.

Szünetel az oktatás

Jeórjiosz Papandreu, az ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom vezetője arra kérte az ország polgárait, hogy gyújtsanak gyertyákat kedden este városaik, falvaik központi részein, emlékezésül a rendőri erőszak áldozatára.

Hétfőn országszerte szünetelt az oktatás Görögország iskoláiban. A 15 éves diák halála miatti tiltakozás jeleként szerdáig nem lesz tanítás az intézményekben – közölte Kosztasz Maniatisz, a középiskolai tanárok szakszervezeti szövetségének főtitkára. Az athéni egyetem oktatói háromnapos munkabeszüntetést kezdtek, követelve, hogy a hatóságok tárják fel a kamasz fiú megölésének körülményeit.

Ha elhúzódnak a tiltakozások, összemosódhatnak más megmozdulásokkal is; szerdára 24 órás általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, tiltakozásul a tervezett nyugdíjreform és a kormány gazdaságpolitikája ellen.

Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök a nyilvánosság előtt bocsánatot kért a megölt fiú apjától, de hangsúlyozta tévébeszédében: a kormány nem fogja eltűrni, hogy egyes erők a tragikus incidens ürügyén elfogadhatatlan és veszélyes akciókat szervezzenek az országban.

Külföldre is átcsaptak a görögországi tiltakozások hullámai. Mintegy 20 tüntető elfoglalta és mintegy nyolc órán át megszállva tartotta a berlini görög konzulátust. Este önként elhagyták a konzulátus wittenbergerplatzi épületét, miután átadtak a konzulnak egy tiltakozó iratot, és ígéretet kaptak, hogy szabadon távozhatnak. A rendőrség senkit sem vett őrizetbe.

Mintegy negyvenen tüntettek Görögország londoni nagykövetsége előtt. Fiatalok transzparenseket tartottak magasba, rajtuk anarchista jelszavakkal. Néhány tüntető dulakodni kezdett a rendőrökkel, amikor azok biztonsági korlátokat próbáltak állítani az épület elé. Három tüntetőt őrizetbe vettek a közrend megzavarásáért – közölte a helyi rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik